torsdag, december 15, 2016

Bra lur

Först vill jag säga att det här inte handlar om reklam för någon särskild telefon. Jag vet vad jag har för typ och vet att den är bäst.

Nej. Det här handlar om hur du ska undvika att hamna i en bubbla, hur mycket du än vill leva i en. För det vill tydligen väldigt många. Särskilt de så kallade faktaresistenta. De som tror att alla medier ljuger, utom de som passar in i deras egen tankevärld. Alla andra är ute efter en. Och luras, ljuger, manipulerar.

De faktaresistenta struntar därför i att läsa tidningar (usch och fy för etablerade och korkade journalister köpta av storföretag), lyssna på radio (Nä, public service är bara kommunistpropaganda. Alla som jobbar där är minst vänsterpartister.), eller se på SVT (Se parentesen om public service.)

Istället lever de för att skapa sina egna nyheter och sina egna sanningar i sociala medier. Att använda Facebook som "nyhetskälla" ... Jo, det går väl bra, om man är intresserad av katters beteende, eller dumma invandrare, som bara kommer hit och tar våra jobb, och vår välfärd. Då klickar man på gilla-knappen, och sätter ett avtryck i en så kallad algoritm, som alla sociala medier är utrustade med.
 - Aha, tänker algoritmen. Den här snubben är intresserad av .... (vad det nu vara månde) ... Det ska jag komma ihåg, så att jag kan visa honom alla inlägg om det.

Så travas det på i algoritmkällaren och bubblan är ett faktum. Inget från den yttre världen göre sig besvär. Inget från den yttre världen besvärar. Bara mina egna tankar om sakernas tillstånd syns. Och förstärks, och förblindar.

Det är farligt, tycker jag.

Idag hörde jag ett tips. Visserligen från en journalist i public service, så det är väl förkastligt, förstås. Men ändå; här kommer det.

Klicka "Gilla" på allt! Allt som hamnar i ditt flöde, oavsett om du tycker om det eller inte. Då lurar du algoritmen. Den blir förmodligen totalförvirrad. Resultatet blir så småningom att du får signaler från alla möjliga håll och synvinklar. Jobbigt!??

Jo, men tillvaron är invecklad. Den behöver kanske vecklas ut.

Kallas utveckling.

Kolla! Chemtrail.

*****

4 kommentarer:

iZac sa...

Ett problem med de flesta faktaresistenta är att det inte vet om att de är just det... :)

Ett annat är att eftersom de anser sig ha "rätt" i sina åsikter om vare sig invandring, chemtrails, vaccin osv, är att de anser att alla, som inte delar deras åsikter, har fel.

Tur att du och jag i alla fall vet att vi har rätt i våra frågor. Eller har vi det? ;)

Bert Bodin sa...

Klart att vi har rätt i att vi har fel. Såklart!

Knapsu sa...

När vi pratar om de främlingsfientliga faktaresistenta så kan man notera en sak, de blir väldigt arga när de blir emotsagda. Vare sig det handlar om att man har en annan åsikt, som går emot deras misstänkliggöranden och hatspridande, eller motbevisar dem med fakta så blir de ofta väldigt arga.
Varför blir de då så arga? Jag tror att det är samvetet som talar. De vet innerst inne att de har fel och därför blir de så arga.

Bert Bodin sa...

Barn brukar ju gärna stampa i golvet när de överbevisats efter att ha gjort något fel.