fredag, december 16, 2016

Spårning, tack

Med osviklig precision och enligt fastställd tidtabell, tycks det, anländer den så kallade vinterkräksjukan till vårt land.

Själv har jag aldrig drabbats av farsoten, som får skolor och andra arbetsplatser att stänga och sjukhus att höja beredskapen. Tydligen är det så att en del människor har en inbyggd immunitet. Andra har den inte.

Starkt smittsam är den också. Det räcker att man känner lukten av en uppkastning för att riskera att smittas, enligt en epidemiolog som jag hörde intervjuas i morse.

Jag vet att jag ställt frågan förr. För tio, femton år sedan hörde man väl aldrig talas om den. Jo, det fanns något som kallades maginfluensa. Men den var väl inte så aggressiv. Någon enstaka person här och där drabbades.

Så varifrån dyker denna åkomma upp. Var har den sin "hemvist", egentligen?

Någon som vet?

*****

2 kommentarer:

Inga sa...

Nu får du ursäkta ordvalen men så här sägs det i min hemtrakt om vinterkräksjukan "det är bara en helt vanlig gammeldags rännskita"!

Bert Bodin sa...

Haha. Men där tror jag att din hemtrakt har lite fel. Rännskita har jag nog råkat ut för någon gång, men det har inte inkluderat kaskadkräkningar utan förvarning, t.ex.
Däremot har jag råkat ut för R när jag fått i mig något olämpligt. Exempelvis så gott som varje gång jag besökt Frankrike, vilket jag gjort oräkneliga gånger. Däremot har jag aldrig råkat ut för det i Grekland, Italien, Spanien, Portugal eller Kroatien m.fl. länder.