måndag, september 10, 2018

Inte lätt

Vilken röra. Valet har hittills inte rätat ut några frågetecken. Nu är det något hundratusental röster som inte räknats ännu. Det är utlandsrösterna som återstår,  och min känsla är att det då lutar mot borgarna.

Herr Åkesson fick dock se sig snuvad på sin våta dröm om att bli största parti. Det hävdade han vid några tillfällen under valrörelsen. De hamnade på bronsplats, vilket förstås är illa nog.

Nu återstår röra i flera veckor, eller kanske hela hösten. Det känns faktiskt lite jobbigt. Prestige måste läggas åt sidan. Demokratin måste förstås vidmakthållas.

Vi får se hur det går med det.

*****

25 kommentarer:

  1. Anonym13:06

    Jag kan inte kommentera på din blogg.Skulle bara säga att jag ogillar att utlandssvenskar har en avgörande roll i valet . De bor ju inte här. Glad att SD inte gick fram mer.
    /Babsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du nådde fram ändå.

      Jag håller med dig i ovanstående.

      Radera
    2. Märkligt. Ska kolla om det är någon driftsstörning.

      Radera
  2. Det kommer antagligen att bli en tjatig höst...

    SvaraRadera
  3. Jag bor i Frankrike sen tio år. Jag är svensk medborgare och får rösta i svenska riksdagsval. Som EU-medborgare får jag rösta i franska kommunalval och Europaparlamentet. Jag har under alla utlandsår ALDRIG hört åsikten att man inte skulle få rösta i sitt medborgarland för att man inte bor där? Det är en självklar plikt att göra det, vi är födda, uppvuxna, utbildade, yrkesarbetande ett helt liv och med barn, barnbarn, släkt och vänner i Sverige. Vi är ofta hemma, många har fritidsboende och bor halvårsvis i Sverige, som pensionärer har vi fri tillgång till svensk sjukvård och de flesta utlandssvenskar betalar sk SINK-skatt i Sverige på 25%. Jag tycker det är på gränsen till oförskämt att ens tänka i termer av vi inte skulle vara röstberättigade för att vi av olika skäl valt att under kortare eller längre tid bo i ett annat land. Om det just den här gången slumpar sig så att utlandsrösterna kan vara avgörande så är det väl i så fall bara bra? Eftesom ingen av er gillar SDs resultat. Och det stämmer att det brukar vara borgerlig övervikt hos utlandssvenskar, det är inte bara en känsla, det finns statistik på det. Jag som ägnat lika stor tid som ni att sätta mig in i det här valets förutsättningar eftersom det är precis lika viktigt för mig som för er hur mitt hemland styrs i alla väsentliga frågor, som gång på.gång uppmanats att göra min samhälleliga plikt och rösta vilket är en betydligt besvärligare procedur än i Sverige. Att då få läsa att det ogillas att min röst ev skulle vara avgörande gör mig både upprörd och bedrövad! Gärna en förklaring kring en sån här tankegång tack!

    SvaraRadera
  4. Jag skulle förstå att man som utlandssvensk vill rösta i svenska val om man planerar återflytt, eller på grund av arbete bor utomlands en period. Jag vet inte hur ni planerar för framtiden. Och att du är väl insatt är väl bra, men att du vill "styra" på distans, kan tyckas lite märkligt, när du en gång valt bort Sverige.

    SvaraRadera
  5. Håller med Bert där.Jag är också väldigt orolig för den borgerliga dominansen bland utlandsröstade då det kan vara avgörande.

    SvaraRadera
  6. Jag kan nästan inte andas av upprördhet över detta svar! Jag trodde möjligen det tidigare inlägget var något slags uttryck för oinsatt okunnighet kring demokratiska processer och internationella medborgerliga rättigheter - gängse sedan länge. Det visar sig att här föreligger någon slags smyg-nationalism: har man ”valt bort Sverige’, ska man också fråntas sin medborgerliga rösträtt vilket betecknas som ”styra på distans”? 95% av svenskar som är utlandsbosatta flyttar småningom tillbaka för det första. Inklusive dem som under en relativt frisk del av livet väljer en pensionärsperiod utomlands. Största delen av utlandsbosatta är för det andra svenska röstberättigade, av svenska exportföretag oftast, utskickade svenskar som gör stora insatser på distans för Sverige. PLUS att majoriteten av alla betalar skatt i Sverige. SINK står Särskild Inkomstskatt för Utomlands Bosatta. Ytterligt få - och de ingår oftast i gruppen ”allmänna kverulanter” - har valt bort Sverige. (Vilket uttryck förresten). Jagpåminner om att det inom EU finns en överenskommelse om fri rörlighet bl a innebär att man har rätt att fritt bosätta sig inom detta område - till stor glädje inte minst för alla unga människor som utnyttjar möjligheten till internationell utblick kring språk, kultur, utbildning (i synnerhet). En del väljer att stanna kvar i det nya landet, oftast för att man hittat kärleken och bildat familj där, andra kommer tillbaka för att förhoppningsvis berika moderlandet med andra erfarenheter, ofta ”utanför boxen”. För dessa val och ställningstaganden skall enligt dig och Babsan (och jag hoppas att ni inte är fler än två) man fråntas rätten att rösta och därmed påverka utvecklingen i ens fosterland. Din argumentation är obehagligt lik omvänd SD-retorik: har man lämnat Sverige har man inte här att göra? Mörker!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du må vara väl insatt i hur saker och ting fungerar i Sverige. Det hedrar dig. Och du får gärna ha åsikter om det. Men att "bestämma" landets inriktning för oss som bor här i "all evighet", utan att själv påverkas, kan jag tycka lite konstigt. Hypotetiskt skulle det ju kunna innebära att utflyttade SD-are, odemokratiska som de är, skulle kunna sitta i t.ex. Ungern som de gillar, och ställa till det för oss andra. Bara som exempel.

      Radera
  7. Jag har en dotter som bor utomlands sedan 15 år hon skulle inte ens komma på att rösta i ett land hon inte bor i.vad menar du med att man kommer tillbaka till moderlandet med andra erfarenheter ofta utanför boxen????

    SvaraRadera
  8. Det du beskriver är både hypotetiskt och synnerligen udda som tankegång. SD-are tenderar nog, SVERIGE-demokrater som de är att hålla sig i Sverige.Inte i Ungern🧐🧐🧐. Kanske också med andra länder som referensram men inte bostadsort. Jag ”bestämmer” heller inte som emskild individ Sveriges utveckling politiskt men jag är sedan urminnes tider fullkomligt fri att som svensk medborgare rösta i riksdagsval även som utlandsbosatt. Och uppmanas dessutom till det. Detta är min fråga: hur kan du ens ifrågasätta detta lagstadgade rösträttsbeslut, i synnerhet som både jag och min familj- t ex när det gäller pensioner, skatter, ränte- och amorteringsbeslut som för närvarande påverkar min privatekonomi ytterst negativt (skenande negativ kronkurs som bara ett exempel), en svensk sjukvård i total kris (och här är en fördel med ett ökat perspektiv. Man ser att det kan fungera både annorlunda och bättre än i Sverige ) och det som gäller min familj i övrigt. Usel äldreomsorg för min 93-åriga mamma, veckolånga väntetider för mitt fyraåriga stockholmsbarnbarn för att ens komma till en primärvårdsläkare, bara som några exempel. Påverkas jag inte? Jo, praktiskt, ekonomiskt, mentalt och ”ideologiskt”. Vi ska snart flytta tillbaka till ett Sverige som bara på vår mycket korta bortvarotid ändrats in i märgen. Har jag under den här tiden suttit här i Frankrike och ”ställt till det” (på vilket sätt?) för er ”evighetsboende”? Hade jag inte haft möjlighet att under under de här åren göra min röst hörd - två gånger i riksdagsval - hade jag skämts inför återflyttenatt jag inte agerat. Jag tror att du och Babsan - som jag utgår ifrån enligt inläggen, har någon typ av”norrländsk vänsterinriktning” just som hon säger ”oroar sig för borgerlig dominans bland utlandsröstande” och inte ens kan tänka i termer av att, oavsett annan ideologisk ståndpunkt, det kan gagna alla att hålla stånd mot främlingsfientligt inflytande. Detta har vi sett och lärt oss av här- le Pens ursprungsland. Här röstade man senaste gången inte för sin egen kandidat utan mot just nationalsocialistiska strömningar. Lyft blicken och vässa argumenten, det är du ju annars bra på. Och slå inte urskillningslöst mot ”utlandssvenskar” som förmodat ställer till det på något odefinierat sätt?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men där har vi ju det. Du ska flytta tillbaka. Det ställer ju det hela i en helt annan dager.

      Angående SD-are och Ungern, så är det ju så att de gillar styret i det landet. Någon, eller några av de ledande i partiet som gjort bort sig har flyttat dit. Därav exemplet.

      Givetvis raljerar jag en del, eftersom jag helst ser att det jag röstat på ska gå segrande ur valet. Det får du ha förståelse för. Och naturligtvis kan jag då "reta" mig på motståndare, som kan ställa till det.

      Men den där "norrländska vänsterinriktningen" betackar jag mig för.

      Därmed lägger jag ner den här debatten. Välkommen hem till Sverige!

      Radera
  9. Min syster har bott i Australien i fyrtio år och har inga som helst tankar på att flytta hem. Jag håller med Bert och Babsan. Så länge man bor utomlands permanent så tycker jag att det är rimligt att man gör ett uppehåll i röstandet i Sverige. Det är ju totalt vansinne om hon, trots att hon följer med i tidningar och tv, ska rösta för oss övriga som bor här för jämnan. Jag tycker att det är enbart logiskt. Flyttar man hem igen, så tycker jag att det såklart är okej att rösta som vanligt.

    SvaraRadera
  10. Ps. Men nu menar jag permanentboende, som min syster. Och återvänder man, så börjar man om igen med röstandet. Ds.

    SvaraRadera
  11. Tredje gången gillt: Jag inser att det blir knepigt med att göra uppehåll, för hur länge ska uppehållet vara? Om man arbetar/bor utomlands en kort tid, då måste man ju få rösta såklart. Men om jag flyttar till Thailand och bosätter mig där i tio år ...? Eller som min syster och hennes nu avlidne man? Som verkligen inte tänker flytta hem, men ändå behåller medborgarskapet?

    SvaraRadera
  12. Nej, det blir en fjärde gång. Hon betalar ju skatt på sin pension från Sverige .., då måste man ju få rösta ,-)

    SvaraRadera
  13. Med all respekt för privata åsikter kring när och om man skulle vara röstberättigad som utlandsboende så får man ju ändå konstatera att modern lagstiftning och internationella överenskommelser sedan länge lett till att man som medborgare i sitt ursprungsland har rösträtt i detta land och därtill uppmanas att ”göra sin plikt” och rösta. Eftersom man inte heller får rösta annat än lokalt i boendelandet. Om man som Babsan har en utlandsbosatt dotter som valt att inte utnyttja denna rätt må vara. Min dotter är också bosatt, gift och med barn utomlands sedan 25 år och utnyttjar sin lagliga möjlighet att rösta i svenska riksdagsval bl a för att hennes barn är svenska medborgare (det blir alla barn till svenska mammor oavsett var i världen de föds). Hennes pojkar kan komma att kallas till svensk värnplikt t ex. Som ytterligare ett exempel på att de flesta utlandsbosatta svenskar följer, deltar i och vill påverka vad som händer i medborgarlandet. De inlägg jag läser här är för mig exempel på åsikter utan verklighetsförankring. Ingen av er har den dubbla erfarenhet jag representerar som utlandsbosatt svensk med laglig och uppmanad rätt att utnyttja min röstmöjlighet. Som jag skrev i början - jag har aldrig ens hört den här sortens argument förut - att man skulle bli någon slags andra klassens svensk för att man väljer att bo utanför landets gränser kortare eller längre tid. För info kring bosättningstider är det så att man som utflyttad står kvar i röstlängden i tio år. Efter det, om man fortfarande vill stå kvar och ha kvar sin röstmöjlighet, måste man informera berörd myndighet om detta. Villet naturligtvis beviljas! Vad det skulle vara för ”vansinne” med att vi, som oftast följer utvecklingen i det land där vi har vårt urprung, vår familj och framförallt allt där vi betalar BETALAR VÅR SKATT, inte skulle kunna påverka vad som händer där är fullkomligt obegripligt för mig. Jag blir illa berörd, som tidigare påpekat också arg och upprörd och som min lugne och snälle man sa redan när han läste de första inläggen sa: detta är ren och skär rasism, riktad mot landsmän som de själva. Ser dom inte det?

    SvaraRadera
  14. Ja Monet ett långt inlägg blev det men svaret på frågan om vad du menade med erfarenheter utanför boxen fick jag inte ?....

    SvaraRadera
  15. Monet: Ja, jag inser att det blir knepigt eller fel. Men om min syster INTE hade betalat skatt i Sverige och inte tänkt flytta hem ...., och bott utomlands i fyrtio år, då tycker jag att det kommer i en annan dager. (Ja, jag inser att det här blir mycket privat, men så här fungerar det ju också).

    SvaraRadera
  16. Men snälla Babsan... har man bott utomlands under kortare eller längre tid och upplevt de problem, svårigheter, integrations-och språkproblem och kulturkrockar men också de enorma glädjeämnen som detta innebär är det väl en självklarhet att man kommer tillbaka med erfarenheter ”utanför boxen” ? VAD vill du ha för specifikationer? Upplevelserna och erfarenheterna man kan förmedla har naturligtvis att göra med att man har ett öppet sinne och framförallt inte återvänder och enbart kritiserar det man en gång lämnat. Utan förstår att förändringar sker både där man bor och i det ”gamla landet”. Till Elisabet vill jag säga att din syster representerar en slags utvandrargeneration (vi har flera i vår familj också, bl a B:s syster i USA som knappt ens längre talar svenska efter 60 år där) där man ofta efter så lång tid inte längre orkar engagera sig i det gamla landet. Mitt råd till de av er som uttrycker sig tvärsäkert om denna komplexa situation är just att INTE uttala er om lagstadgade röst- rättigheter på det sätt som gjorts här så länge ni inte har egna (inte släktingars) erfarenheter av utlandsboende. Framförallt bär i minnet de många unga familjer som modigt väljer att ta det steget och som skulle fara mycket illa av de här fördomsfulla uppfattningarna om vad de skulle avstå ifrån utlandsflytt. Att vi utomlands bosatta, i Sverige skattebetalande pensionärer får alltid får leva med märkliga inställningar kring vilka vi är kan man ju med ålderns rätt ändå acceptera. Även om det minst sagt känns magstarkt!!

    SvaraRadera
  17. Ett litet PS om SD och Ungern: Både Kent Ekeroth och f d SD-toppen Erik Almqvist har flyttat till Budapest. SD (bl a Richard Jomshof) hyllar Ungern pga det är "socialkonservativt", inte accepterar invandring, och steg för steg har monterat ner demokrati och maktdelning. Landet är starkt antisemitiskt.

    SvaraRadera
  18. Ett litet PS till. Stickspår om SD om Ungern är verkligen extrema stickspår och helt ointressant kring vad vissa partipoliltiskt engagerade personer företar sig. Mina - långa förvisso - inlägg har handlat om min totala upprördhet över huvudfrågan dvs att jag har landsmän som på fullt allvar vill ta ifrån mig min lagstadgade svenska rösträtt för att jag under - från början obestämd tid - valt att bosätta mig i ett annat europeiskt land. Där jag dessutom har ett barn och därmed också barnbarn. Men har övrig familj plus inte minst skattskyldighet och mängder med andra referenspunkter kvar i Sverige. Jag tror fortfarande nu nästa dag när jag läser inläggen här inte att detta kan förekomma på fullt allvar och är minst lika förbannad och upprörd över denna smygrasism mot just landsmän där man tycker att vi ska fråntas fullkomligt naturliga och sen länge lagstadgade demokratiska rättigheter. För att vi valt att ”förläta landet”. Man tycker det är logiskt och naturligt och vi ska inte som någon slags förtäckt borgerlighet få gå in och styra landet på distans för att det just nu verkar vara så att utlandsröster kan fälla något slags avgörande i ett fullkomligt sanslöst rörigt val på andra plan. Till Bert vill jag säga: det har aldrig varit på tal att vi skulle stanna utomlands på livstid. Det har funnits hemflyttningsplaner hela tiden och nu börjar de närma sig realistiska beslut. När det blir vet vi dock inte, det kan ta ännu en tid. Och tveksamheten stiger ju kring vilket Sverige vi flyttar tillbaka till - inte minst med den här sortens uttalanden i bakgrunden. Och var också klar över att när det gäller att både raljera (vilket precis som ironi är dömt att misslyckas i skriven form) och värja sig inför generaliseringar som norrländsk vänster så är det precis som borgerliga utlandsröster lika välkänt att Norrland i sina politiska sympatier ligger till vänster och alltid gjort. Till vänster hör på denna skala också socialdemokrater jämfört med moderater så det är bara att väljla om man nu mot förmodan varken vill tillhöra vänsterparti eller extremhöger. Men slå inte på landsmän - det är mitt enträgna budskap - tänk utanför boxen, Babsan och inse vad den här sortens grumliga tankar i grunden bottnar i.

    SvaraRadera
  19. Monet du gör att det blir en obehaglig stämning i detta kommentarsfält .Jag avstår från vidare kommentarer.

    SvaraRadera
  20. Ja, ett stickspår i diskussionen, Monica, bara en upplysning. Men SD hyser verkligen en uttalad beundran för Orbans Ungern, det gäller inte bara individer. För övrigt tycker jag nog att du har gjort din ståndpunkt klar.

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.