måndag, augusti 29, 2022

Herrejösses ...

.. vad oerfarna många är, nuförtiden. Det insåg jag när jag hörde dagens nyhetssändningar på förmiddagen.

 - Det är mer än hälften av befolkningen som inte upplevt detta.
Så sas det. 

Mer än hälften, tänkte jag. I mitt huvud har de flesta varit med om det. 

Det handlar om mångubben - ja, inte den du tänker på i första hand. Jag menar det faktum att det i år är 50 år sedan det sist var män på månen. 50 år! Alltså är alla som är yngre än 50 helt oerfarna vad gäller månlandningar. Och de som är så unga är  alltså den stora majoriteten.

Det är aktuellt med nya uppskjutningar. Idag klockan 14.33 var det planerat. Men det blev inget. Åska och ett litet bränsleläckage satte stopp för avresan och avgången sker nu förmodligen på fredag. Nu var det inga människor ombord. Dagens evenemang handlar om en försökstur. Ny sorts utrustning, delvis ny teknologi. Människor på månen kan vi inte räkna med förrän 2025. Och då är det meningen att gumman i månen också ska bli ett faktum. En kvinnlig astronaut, alltså.

Då får alla uppleva en månlandning, med folk ombord. Den erfarenhet som jag fick för 50 år sedan. Herrejösses - man var ju vuxen redan då.

Det ger perspektiv.


*****

2 kommentarer:

ELIZA sa...

20/7-69...Då stod jag på Åhlens parkering i Kalix och såg en trupp,Oskani truppen,((var tvungen googla))...Killen i masten störtdök framför mej...Samma natt skulle månlandningen ske...SJUKT intresserad av rymden,sen låg ålder...Var 12 år,blivit lovad att se på tv:n på natten...Och det blev det inget av,när pappa hämtat oss,i röran som blev,kom hem till mamma,som sa,att nu var det sängen som gällde...Hon menade att,misslyckat dom med landningen,blir du ju knäpp...Var ju faktiskt ganska upprörd när jag kom hem...Killen i masten dog...Och månlandningen gick bra...Så jag både beklagar och gratulerar...(((Om dom nu varit på månen??)))

Bert Bodin sa...

@ ELIZA

Killen i masten??? Oskanigruppen???

Men du har ju rymderfarenhet. 😏