söndag, mars 19, 2023

Månadens ...

.. vinprovning ägde rum ikväll. Italienska viner var vad som gällde. Tre gjorda på druvan Barbera och ett av Nebbiolo.

Intressant var att det vin som var lägst i pris, 150+1 Barbera Piemonte (Känns lätt igen på sin moderna etikett.), fick gott omdöme av oss alla. Pris 101:-. Så småningom började åtminstone jag förstå varför vinet var så gott. Det hade högsta sockerhalten i den här omgången med sina 7 g per liter. Nåväl - det fick gå för den här gången. Normalt har rödvin mindre än 3 g per liter. Det gällde för kvällens övriga sorter.

Dyrast ikväll var Ratti Barolo Marcenasco med sina 341 kronor på prislappen. Ett Nebbiolovin "med tegelnyans", som det beskrevs. Det var mycket ljust jämför med de övriga tre ikväll. Såg nästan utspätt ut. Gott, men inte prisvärt, skulle jag säga. Färgnyansen syns mycket tydligt på bilden nedan, särskilt på återskenet på bordsduken, som blev nästan gult.

Piemonte Barbera (Inte att förväxla med Barbera Piemonte, ovan.) smakade först bra. Det var det vin vi smakade av först av alla. Pris 127:-. Men det föll i rangordningen, när nästa vin nådde våra gommar.

Borgogno Barbera d'Alba Superiore. Ett mörkt blårött vin, som enligt beskrivningen bl.a. skulle smaka "bergamott, lakrit och örter". Jag är inte bra på att känna alla de där nyanserna. Ibland tror jag att bedömarna mest hittar på för att verka intressanta. Vinet var gott och fick föregående vin (Piemonte Barbera) att falla tillbaka i rangordningen, precis som jag skrev. 

Men som vanligt blev det en trevlig stund med grannarna och några extra inbjudna. Vi blev 10 personer idag, jämfört med de vanliga åtta. 


*****

2 kommentarer:

Åke sa...

Så trevligt, proffsigt upplägg. Jag gillar dessutom Italienska viner. Apropå Piemonte, Piemonte är som ett stort landskap, frugan har varit där på vin kurs sk. utbildningsresa genom Systembolaget där hon jobbad i 24 år. Jag kan tillägga att mina vinskunskaper för 35 år sedan var att jag kunde 2 sorter och det var rött och vitt. Numer väljer jag mycket noga när jag går igenom det Italienska utbudet. Jag kämpar ;)

Bert Bodin sa...

@Åke

Tack. Viner är intressant. Vinprovning kan ibland vara väldigt bra. Ibland rätt förvirrande.

Och hur kan proffsbedömare säga att ett vin smakar t.ex. olivträdsbark? Ibland tror jag det hittar på, för att vara intressanta.