tisdag, mars 21, 2023

Va?

Sveriges snyggaste och fulaste nybygge har nyligen uppmärksammats. KasperSalin-priset respektive Kasper kalkon-priset.

Se bilderna.


Någon som kan säga vilket som är vilket?

(De två nedersta bilderna visar samma byggnad ur två vinklar.)

Vad lär man sig i arkitektutbildningarna nuförtiden?

*****

8 kommentarer:

Eliza sa...

Som vanligt då...Smaken är som baken,delad...Ganska less på att se nya hus,som är betong klumpar...Var finns trähus i Luleå? Ja,på Hägnan..Och vem f*n kom på att flytta Tingshuset från Gyltsa udden till Stadsparken??? Måste väl finnas annat att lägga pengarna på...Vet att jag säger emot mej själv,men nybyggen kan väl byggas med trä..Och ta hand om trähus i centrum,om det nu ev finns några kvar...Men trä passar väl inte in,bland betongen...Hahaha...

Bert Bodin sa...

@Eliza

Nog finns det trähus i stan Kvarteret Skatan, t.ex. Och på Östermalm. Rödlundska och Bergströmska gården likaså. Och sedan hela Svartöstan och stora delar av Skurholmen.

Rådhuset på Gültzauudden kommer att bli kvar där. Något annat beslut är inte taget. Visst finns det fula betonghus i centrum, men ett och annat snyggt också.

Elisabet. sa...

Den nedre byggnaden vann årets Arkitekturpris och jag tycker inte att det är sååå dumt ändå. Ska bli intressant att se det på riktigt, om man har vägarna förbi Göteborg. Jag är så fascinerad av SVT:s Husdrömmar, där helt vanligt folk - inte utbildade arkitekter - ritar fantastiska hus!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Men inte kan väl huset vara Sveriges vackraste nybyggnad. Det övergår mitt förstånd.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: nej, det har du rätt i.

Kristina sa...

Nej, men det är ju samma fenomen landet över, föreställer jag mig .,, vad att säga? Kan jag påverka? Nja ... 98

Eliza sa...

Ja,på ytterområderna finns ju trähus..Privat ägande..Jag tänkte mest på centrum,där det byggs betong klumpar...Bergströmska gården är väl nästan det enda i centrum...Sätter 50 spänn på att den som vinner brandkår tomten,placerar ett..Tada,ett betonghus..Case closed..

Bert Bodin sa...

@ Kristina

Jag förstår bara inte hur man kan tycka att den där göteborgskolossen är snygg.