måndag, september 12, 2005

Likhet inför lagen

Att jag har mina tveksamheter kring jägarlobbyn, borde inte råda någon tvekan om. Visst förstår jag att vi i viss mån måste reglera viltet. Och visst vet jag att vi alltid varit ett folk som samlar i ladorna. Så har det ju varit i alla tider.

Men, den där machostilen - den kan jag bara kräkas åt. Just nu är våra lokaltidningar ärans och hjältarnas megafoner. Både älg-, björn- och fågeljakten är aktuell.

I dagens NSD finns dock en välbehövlig känga, dels åt jägarna, dels åt juridiken. Båda behöver nog en liten smäll på käften ibland.

Jag begriper faktsikt inte den här riphistorien ovanför Kiruna. Här leker fem norrmän vilda västern, massdödar ripor trots att jakt är avlyst i området - och blir tagna på bar gärning.
Men straffet? Nada.
Jo, de får lämna tillbaka en del av fångsten. Och promenera hem. Men inget mer.
Till och med en fiskare som tas på bar gärning när han fiskar utan tillstånd kan 1) bli av med all fiskeutrustning, 2) mista såväl båt som bil, 3) få böter.
........
***Men herrar som springer runt med skarpladdade vapen och massakrerar 269 ripor, kan bara åka hem och ladda om. Det är faktiskt rent löjligt.


Så skriver Tomas Pettersson.


Jägarlobbyn är stark - och den håller ihop.

Inga kommentarer: