söndag, februari 01, 2009

Äntligen




En riktig vinterdag. Sol från klar himmel. Vindstilla. Minusgrader. Hela sju stycken, trots att vissa prognosmakare förutsagt lika många plus. Det har, tack och lov, kommit på skam.

Skidor på. Solglasögon likaså. Jag tror det är första gången på tre veckor som vi överhuvudtaget ser solen.

Vi drar ut mot öarna vid horisonten. Det är vitt, vitt, vitt. Ljusterapi naturell. Ett litet tunt lager snö på isen gör att vi slipper kryssa mellan de bara fläckar av klaris, som förra helgen omöjliggjorde vettig framfart. Men ibland slinter stavarna, när man tar i. Snö- eller snarare frosttäcket är tunt. Bara någon centimeter. Och visst finns det barfläckar också, om än inte så många.
Fliggen, Grangrundet och Laxön, blir hållpunkter på vår premiärrunda. Vi träffar bekanta bakom en klippa och pratar bort en stund. De är också på premiärtur.
- Jag har lovat frugan en mandarin innan vi vänder, säger mannen.

Med god fart drar vi så småningom hemåt över frasande isar. Skejtar ibland. Klassisk stil för det mesta. Blåswixen under trampen gör nytta. Bra avskjut i varje tag.

Vi, som inte hade tänkt vara ute så länge, hade inte med oss fika. Det hade annars suttit fint. Men kaffet smakar lika bra hemma i stugan, med en macka till.

Nu vill vi ha fler.
Inte mackor!

Nej fler dagar av den här sorten.
Minst till och med påsken.
Sedan kan snön få börja tina.

Det ska vara vinter, när det är vinter.





Somliga tar snöskotern till oanade höjder.
Klicka på bilden!

*****


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: