fredag, januari 01, 2010

Så var det gjort


Nyårshelgen avstökad. Låter kanske bryskt, men så menar jag inte. Men det är alltid en helg med mer stök än vanligt, ty det ska lagas mat i den så kallade högre klassen. Det vill man i alla fall tro. Kul är det i vilket fall.

Vi började vår nyårsafton med en traditionell jullunch. Inget att orda om den. Där fanns det mesta, som ska finnas. Lugn eftermiddag med prat och sovstund.

Kvällen började med Champagne de Pompadour, med havtorn, som åkte hiss upp och ner i bubblorna. Till detta åts chèvrebollar med citronströssel. Verkliga aptitretare, som fick oss att snart sätta oss till bords, beredda på en lång sittning.

Champagnen fick även ackopmanjera den citrongravade fjällrödingen med västerbottenostkräm och löjrom. Gudagott.

Sedan tog jag itu med huvudrätten i köket. Rosagrillad renfilé med vitvinsblancherade rotsaker, halloniserad rödbeta och lingonsky. Mums. Svaldes med ett av våra nya favoritviner. Kleine Zalze, en röd sydafrikan med shiraz, mourvèdre och viognier. Smakrikt.

Desserten var förberedd (rätt jobbig sak, faktiskt, även om den inte såg så märkvärdig ut). Hjortronkaramell med passionsfrukt, mörkchokladsås och cashewnötter. Serverat med portvin, Cockburns Special reserve.

Kaffe och åkerbärslikör.

Även om vi började vid 19-tiden, så sprang tiden iväg och vi fick dra oss ut på stan rätt raskt, när måltiden var över. Fyrverkeri och bubbel på Kulturens Hus terass.

Rätt nöjda med dagen, knoppade vi in när decenniet fyllde två timmar.
---

Nyårsdagens middag var lite enklare. En skaldjurscocktail till förrätt och en lax under täcke av västerbottenost och persilja, serverad på en bouillabaisse på mandelpotatis, fänkål och rotselleri fräst i clementinglögg. Vin: Casal di Serra. Till kaffet vaniljglass och varma hjortron.

Vi börjar nu anta en lätt fyrkantig form.



*****

Inga kommentarer: