onsdag, februari 10, 2010

Lodjurens oår

Så har det återigen blivit dags för utrensning av rovdjursstammen. Den här gången är det lodjuren som står på tur att rekordjagas. Och tyvärr ska de flesta skjutas här uppe i norr.

Finns det någon människa i Naturvårdsverket som verkligen står för det där ledet "vård" i verkets namn? Någon som kan säga att "nu får det vara nog".

Själv anser jag att vi ska ha balans i hela landet. Vi ska ha varg, lo, järv och björn i naturen. Och inte att förglömma, även i renskötarland. Det finns en myt som alltid odlats. Den om att samerna lever med naturen. Den myten tycker jag att vi ska skrota. En gång för alla.

Här i Norrbotten har vi inte ens vilda rovdjur i nationalparkerna! Det är en skam, och naturligtvis en eftergift till renskötseln.

Och ingen kan få mig att tycka att man moderniserar näringen genom att ta bort naturliga inslag i miljön. Den sortens "modernisering" bär åt fel håll.

Istället bör inriktningen vara att driva renskötsel i större samklang med miljön. Även om det blir jobbigt. Förmodligen har tanken säkert redan dykt upp bland förutseende renägare. Först då skulle man kunna kalla rennäringen ekologisk.

Tänk att kunna säga det med stolthet!

*****


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: