lördag, december 25, 2010

Gaddering

I mitt hushåll har vi strikta regler angående julklapparna. Ingen beloppsbegränsning mer än vad pengatillströmningen tillåter förstås, men det finns vissa riktlinjer ändå.
Fyra julklappar ska det vara. En på morgonen (som man kan sysselsätta sig med under dagen, så att nyfikenheten kan hållas i styr vad gäller de övriga), och tre på kvällen. Sedan gäller att det ska vara användbara och nyttiga saker, som till exempel det halssmycke jag förärades.

En av klapparna var en gåva i rättan tid. En tandborste. Nu tror du att jag stått där med gaddarna oborstade, eller nödtorftigt avstädade under en längre tid och att nästa steg är tandlöshet. Icke! Men min eltandborste sedan många år och som skötts enligt konstens alla regler med regelbundet utbytta borsthuvuden, föredömlig rengöring och behövlig uppladdning, har börjat tappa geisten. Den har börjat tröttna.

Nu uppenbarade sig en glänsande nyhet ur ett av mina paket, med små lampor och signaler, fjädrande borsthuvudskaft och varnande signal, om man trycker för hårt mot tänderna. Snyggt designad, och enligt uppgift i den omfattande handledningen tre olika borstmetoder.
  • Daglig rengöring
  • Mjuk
  • Polering

Efter sjutton (!!!) timmars uppladdning (Det skulle vara så.), uppvisade den exakt det beteende som bruksanvisningen beskriver. "Laddningslampan börjar lysa fast och gör så i fem minuter varefter den slocknar. Borsten är fulladdad."

Sådärja! Då är det väl bara att sätta igång.

Men du vet ju hur det är med bruksanvisningar. De håller inte alltid vad de lovar. De där tre olika borstmetoderna fanns bara inte. Den gick att starta och stoppa. Det var allt! Något mer har jag ju inte behov av, egentligen. Det räcker för att jag ska känna mig trygg. Och om sanningen ska fram så fanns det en liten, liten anmärkning med liten stil och inom parentes: (Beroende på modell).

Det ska också bli spännande att se hur den utlovade signaleringen för när man ska byta tandrad, och när man är färdig, och allt möjligt annat som den tänker tala om för mig, fungerar.

För i bruksanvisningen står även detta.

Det gäller att gardera sig.

Och där försvann tryggheten.
Vad kan den mer hitta på?

Utan att meddela mig i förväg.

*****

Inga kommentarer: