måndag, oktober 20, 2014

Lyssna

Fascineras över sättet som många journalister uttalar det som pågår i Stockholms skärgård i dagarna.

Exempel: ubbåtsjakt, ubbåtsjakthelikopter, ubbåtsjaktstyrka. Det vill säga, med betoningen på jakt.

Jag säger U-båtsjakthelikopter.

*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte tänkt på detta trots att jag är lite språkpolis. Håller med dig i sak, jag har också betoningen på u:et.

Monet sa...

Och då kan jag säga, som gift med fd ubåtsjaktsofficer och väl insatt i hur det var då, på åttiotalet oc framöver att det verkligen inte handlar om hur man uttalar ubåt. Det har ingenting med problematiken och allvaret att göra. För nu finns de inte längre, Hkp4 som trots allt gjorde en insats då när det också behövdes. Fyra av dem är sålda, två finns på museum och det tar minst tio år innan vi harett försvar värdigt namnet igen. Vem har drivit den nedrustningsfrågan?
Man önskar sig ett allvar kring det som händer och som utlandssvensk med ett helt annat krigsperspektiv kan man man bara hoppas att man slutar raljera kring det här (kungen med jaktegevär och annat elände) och tar till sig vad det här står för. Personligen är jag helt humor- och stavningsbefriad

Monet sa...

.... I den här frågan och önskar alla mina landsmän ett helt annat synsätt kring det som händer. Åtminstone kan man läsa på kring sin historia och minnas Per-Albins tomma ord om att Sveriges beredskap var god då när det begav sig förra gången.

Bert Bodin sa...

Monet: Visst är det ett allvarligt läge. Det förnekar jag inte. Men mitt inlägg var uteslutande av språkintresse.

Jag kan heller inte förstå varför den kapacitet vi hade förskingrades.