torsdag, oktober 20, 2016

En nationell farsot

Smink är en metod att försköna, eller förstärka, för att ge en extra dimension av skönhet, eller exklusivitet.

I senaste numret av tidskriften Filter (Rekommenderas för alla lässugna människor.) skriver man om en annan sorts försköning. I och för sig har det väl förekommit länge inom just det område som det handlar om här: Bostadsmäklarbladder.

Nu har tydligen överorden sinat. För nu tar man till engelska för att ge bostadsområdet en extra air av finess och världsvana. Men det blir, som så ofta, bara töntigt. Väldigt töntigt. Rent löjeväckande.
Bland exemplen märker jag bostadsområdet Kålgården i Jönköping. Det blir Coolgården. Förmodligen i akt och mening att locka en ung bostadsköpare. Hovås Hills i Hovås, flirtar med Hollywood hills, förstås. Eller varför inte Strandudden Exclusive Living. I Gnosjö. I Åre kan man flytta in i Bear Park Village, eller om man vill ha det ännu tjusigare, Chateau de Montagne. 

Längre norrut än Åre har farsoten inte nått ännu. Så det är ju bara halva landet som drabbats. Här i stan har vi de senaste åren fått två nya bostadsområden och de heter Kronan och Hällbacken.


Mitt barndomsområde, Örnäset, skulle ju på töntmäklarspråk kunna bli Eagle's Nest. Det skulle inte förvåna mig. För en ung framåt nyutexaminerad mäklare har väl ingen aning om vad ordet egentligen betyder. Nämligen Grusudden. Men allting blir ju så mycket tjusigare på engelska. Felöversatt eller inte, spelar nog ingen roll.

En nationell farsot, kallar tidningen detta fenomen.
Jag är beredd att hålla med.

*****

Inga kommentarer: