onsdag, oktober 19, 2016

Blodomloppet

För första gången på minst en vecka tittar solen fram. Lite blygt och i korta stunder, men ändå. Det lyfter tillvaron.

Blodomloppet blir dagens runda. Det är den gamla klassiska rutten, som också kallas Hälsans stig runt Skurholmsfjärden. Den har varit avstängd delvis på grund av ett av Luleå kommuns största projekt, som håller på att byggas. Nya "autostrador" för vatten och avlopp, bland annat från nya stadsdelarna Kronan och Hällbacken. Gigantiskt och dyrt. Det handlar om hundratals miljoner kronor. (De två första etapperna 300 miljoner.)

Men då ingår också nya stora strandanknutna parkområden. Påkostade planteringar och rekreationsytor. Det blir verkligen snyggt och imponerande. Det ser man nu, när promenadvägarna är öppnade.

Det läggs också mycket möda på såväl befintliga stora träd, som nyplanterade. Till glädje för oss, förstås. Men också för fågellivet.

Sidensvansen är på rövarstråt i rönnarna. Stora flockar drar omkring och berusar sig. Svårfångade med mobilkamera. Det är en av mina favoriter i fågelvärlden, med sina exotiska färgteckningar och sina stillsamma drillanden. Bilden nedan ger den inte rättvisa, men den får duga den här gången.


*****

Inga kommentarer: