lördag, oktober 29, 2016

Särpratning

Särskrivning är ett känt fenomen. Men särpratning, är väl inte så vanligt. Ännu!

Men nu har fenomenet börjat dyka upp. Kanske som ett resultat av det nedpräntade. Vad vet jag. Vi har i våra lokala TV-sändningar, SVT Norrbotten Nyheter, en reporter som sedan länge tillämpat principen. Och det låter väldigt konstigt ibland.

Nu har ett litet program dykt upp i radions P1 på lördagar. Det heter Kulturdjur och går efter utmärkta programmet Spanarna:s repris på förmiddagen. Kvart i elva, alltså. Och det är bara ca 10-12 minuter långt. Hon som leder programmet, som handlar om djur, "hus djur", som hon säger, har en väldigt märklig satsmelodi. Djuren ägs av kända och mindre kända kulturpersonligheter.

Lyssna och förundras. Det finns minst fyra avsnitt på SR Play.

*****

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också förundrats över satsmelodin. Inte just för detta program utan även för andra, kan inte säga på rak arm vilka. Jag har i mina bästa stunder tänkt att det är ett nytt sätt att prata tydligt som dom lär sig på radiopratarskolan. Ett nytt sätt, utan dialekt, så att alla kan förstå. Alla utom jag eftersom jag fastnar i den konstiga betoningen och inte begriper ett skvatt till slut.
De allra vänligaste hälsningar Lena

Bert Bodin sa...

Precis min reaktion. Jag slutar lyssna på innehållet/sammanhanget och all information går mig förbi. Det tydliga blir otydligt.

Allmycke sa...

För att inte tala om de som använder "liksom" i var och varannan mening! Jag blir så störd av det, att jag inte minns om personen ifråga hade nåt vettigt att komma med - jag räknar hur många gånger de använder "liksom"...

Bert Bodin sa...

Jo. Det är en klassiker.

Tredje året i Hjo sa...

Vi har en dam på Väst-nytt som betonar så märkligt att man. Tror hon tror att hon pratar rikssvenska. Och hoppas alla som hör henne inte tror att göteborgska låter så. Det gör det inte. Dock särpratar hon inte.

Bert Bodin sa...

Det kanske är ett SVT-fenomen, efter som vi har en re porter som också betonar väldigt märkligt ibland. Kanske har de gått nån kurs.