måndag, oktober 17, 2016

Kors i taket

Förvåningen var stor när jag idag slog upp lokaltidningen NSD och fann ett reportage som jag i ärlighetens namn aldrig någonsin hade förväntat mig.

Vi har mycket natur i Norrbotten. Vi har också en mycket sårbar natur. Och vi har en ytterst värdefull natur, på många sätt. Inte minst för mångfalden. Den biologiska, alltså.

Precis som i övriga landet har norrbottningen fjärmat sig från naturen. Det är kanske en generationsfråga. Det talades det bland annat om i P1-programmet Ute med P1 idag. Jag märker det dessutom i sociala medier, där jag ofta ser tecken på att många tycker att naturen antingen är farlig, eller också äcklig.

Då förstår man ju att man helst antingen vill undvika den, eller utnyttja bara det absolut roligaste (inte min åsikt) och därmed missbruka den.

Där har vi anledningen till det ögonbrynshöjande reportaget i NSD. Sällan, eller aldrig har jag sett ett kritiskt reportage om miljöförstörande fritid i den tidningen. Inte förrän nu. Själv tog jag upp det redan 2008 i ett inlägg. Det är snart tio år sedan.

Kanske har något hänt.

Men nu gäller det ju bara att motordårarna läser tidningen också. Andas in lite trycksvärta i motsats till bensinångor. Jag lovar - Det här är nyttigare!

Det värdefulla reportaget. (Inte säkert att det går att länka.)

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

thord wiman sa...

En liten tonårsflicka häromveckan på bussen meddelade utan omsvep sin syn på skogen.
Skogen, sa hon. Jag tycker skogen är ofräsch!
Det gick aningen av en rysning genom flera av oss som råkade överhöra detta egentligen oerhörda.

Vem ska värna skogarna, naturen och miljön i framtidens dagar undrar man oroligt om detta är den förhärskande uppfattningen bland dagens unga.
Det verkar som att skolan primärt har mycket att jobba på. Med det grundläggande.

Jag vill inte tro på att Skogs-mulle är död.

Bert Bodin sa...

Förhoppningsvis kommer någon gång en vändpunkt. Men jag tror tyvärr att det dröjer. Skog och natur är ointressant, analog, och förmodligen farlig, inte bara för unga. Även vuxna fjärmar sig mer och mer.