tisdag, november 08, 2016

Det där med ...

.. skor och jag är ett ickeförhållande. De är nödvändighetsartiklar. Punkt.

Igår gick jag ner i förrådet för att leta upp ett par vinterskor. De lite mer eleganta, med kort skaft. Vardagskängorna var redan på plats i hallen. 

Jag letade och letade, där nere i förrådshyllorna; undrade var sjutton jag hade ställt dem. Alla andra skor stod ju på plats. Minnen av sommaren. Sandaler och tygskor. Men ingenstans stod vinterskorna att finna. 

En hemsk tanke for genom huvudet. 
 - Jag har slängt dem. Jo, jag gjorde mig av med skorna i våras. 

Insikten tog mig hårt. De hade ju gjort sitt. Gruskorn hade gnagt sig in i det där nya påfundet som jag ser på fler och fler skor. En femkronestor röd punkt under klacken; någon slags stötdämpare, påstås det. Där hade gruset kilat in sig och så att säga gnagt sig upp genom sulan, som mot vårkanten började släppa in vatten under hälen. 

Nu står de där i hallen hemma
Alltså måste jag nu ge mig ut på jakt efter nya kängor. Det är en svår uppgift. Här i stan finns inom en radie på 400 meter från min bostad, åtta stycken rena skoaffärer. Det är Scorett, Din sko, Skopunkten, Nilson, Jerns, Eurosko, Ecco och slutligen gamla Skosöder. Vem som ska köpa alla dessa skor har jag ofta funderat över. Alla skor som står på hyllorna borde räcka till hela innerstadsbefolkningen. Lägg därtill alla sportbutiker, som också  saluför skor. Det finns minst tre i samma område. Nä - fyra!

Det borde alltså inte vara svårt att få tag i ett par nya. Men där misstar man sig. Jösses vad mycket fult det finns. Och jösses så mycket dyrt. Svindyrt! Säkert gick jag runt i ett par timmar under gårdagen utan att hitta vad jag var ute efter. Jo - För tusen spänn fanns det några. Tusen spänn per styck, alltså. Men se, tvåtusen lägger jag inte ut på ett par. Jag gick skolös hem.

Efter lunchen idag tänkte jag att jag skulle vara lite mer fördomsfri. 
 - Jag går en vända till, tänkte jag. 
Och tro det eller ej. På en av butikerna som jag besökte igår (Första anhalten idag.) hittade jag en ny hylla. Där stod plötsligt inte mindre än tre olika varianter som jag kunde tänka mig. Dessutom i min storlek och dessutom med en synnerligen glad tjej, som hjälpte mig. För att inte tala om lycka. De passade. Skoångesten borta för den här gången.

Vintern är räddad. 

*****

8 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar absolut inte att köpa skor. Jag har väl 5 par sammanlagt för hela året.Skor är helt enkelt ointressanta. Solen i mitt liv däremot, har säkert ett 30-tal och kan köpa ett par nya bara för nöjes skull.Minns reklamen för många år sedan; se på dina skor, andra gör det. Fan tro´t.

Bert Bodin sa...

Vi är helt överens, och tänker precis lika du och jag. Visst vill jag ha snygga skor, som jag behöver. Men inga "för nöjes skull".

Eva sa...

ja lite mer sol hade inte varit dumt. Men ett 30-tal ....����

Bert Bodin sa...

????? Är inte säker på att jag hänger med.

Anonym sa...

Skoköp är ingen höjdare för mig heller, beroende på att mina fötter inteär av samma form som skorna i regel har. Men om jag nån gång "ramlar över" ett par skor som passar, kan jag köpa dem även om de inte behövs just nu. Favvosandalerna som jag har året om, ute eller inne, de har funnits i många år när de är utslitna. ellem

Bert Bodin sa...

Och jag känner flera som köper skor som hobby. Förstår inget. ;-)

Anonym sa...

Och av alla de butiker du räknar upp så tillhör Din sko, Skopunkten, Nilson, Jerns, och Ecco samma kedja! Hur kul?
Biggan

Bert Bodin sa...

Jo, det märks. Det är knappt någon skillnad alls i sortimentet.
Tur att Sko-Söder finns.