tisdag, november 01, 2016

Grundkurs

Genom åren, speciellt de senaste tio, har jag ibland förundrat mig över hur en del människor skott sig på olika sätt. Roffat åt sig. Unnat sig själva fördelar på andras bekostnad, eller rusat på i hundranitti utan tanke på vett och etikett.

Det kan gälla allt från giriga direktörer i Skandia, eller en chef i Röda korset, till folk i regeringskretsar som plötsligt kommit upp sig och blir fartblinda. Tänker nu senast på "Bromanderaffären", där en relativt ung herre plötsligt börjar leva jet-setliv på skattebetalarnas bekostnad.

De verkar ha missat, eller skolkat från grundkursen på något sätt. Idag skriver professorerna Bo Rothstein och Lennart Levi på DN debatt och efterlyser etikutbildning på högskole- och universitetsnivå.

Samma efterlysning står en doktorand på Luleå Tekniska Universitet för. Det kunde vi läsa och höra om här i Norrbotten för någon tid sedan. Men han går längre och efterlyser etik som eget ämne redan på lägre nivåer i utbildningssystemet.

Jag är verkligen beredd att hålla med, även om jag tycker att mycket av detta borde följa med hemifrån, genom föräldrarna.

*****

2 kommentarer:

Babsan sa...

Håller med dig fullt ut.

Bert Bodin sa...

Ja. Du vet ... Vi etiker!