lördag, november 05, 2016

I det verkliga livet

Någon gång i början av 80-talet hände det sig att vi på jobbet, fick en pryo, elle prao, eller vad jag ska kalla det. Det var en vuxen människa, som skulle prova på arbetslivet. En kvinna på sisådär 40-45 år.

Hon var visserligen ingen nybörjare på arbetsmarknaden, inte arbetslös heller. Hon jobbade som lärare sedan drygt tjugo år.

Hon var alldelse förbluffad och imponerad över hur det kunde gå till på en arbetsplats under de sammanlagt tre veckor hon tillbringade hos oss..
 - Är det såhär det är, sa hon.
Att vi jobbade i grupper, lärde, och lärde av varandra och umgicks och hade kul på fikarasterna. Helt naturliga saker för oss, men tydligen inte för henne.

Idén med arbetsplatspraktik utanför "skolbubblan" kom från kommunen, och  vår praktikants liv var det en ögonöppnare. Definitivt.

Nu har regeringen satsat pengar på att låta kommunerna höja lönerna till "särskilt kvalificerade"  inom lärarskrået.

Det har orsakat ramaskri.
 - Varför ska hen ha 3500 mer i lön, när inte jag får det?
Kränkta har de sjukskrivit sig, eller helt enkelt sagt upp sig i sin besvikelse.

Själv har jag aldrig jobbat på en arbetsplats där jag känt till vad varje kollega har tjänat. (Undantaget de senaste åren, då jag varit personalansvarig.) Jag tror inte heller det är vanligt någonstans. Var och en har fått förhandla sig till sin lön, om man velat. Utvecklingssamtal och lönesamtal har varit vanliga. Kanske funkar det inte så inom skolan. Vad vet jag.

Kanske vore det bra att ta upp idén med arbetsplatspraktik utanför bubblan igen för hugade lärare. Så får de kännedom om världen och de villkor som gäller, och kommer att gälla för de elever de är satta att undervisa.

*****
(Observera att jag tycker att alla lärare är underbetalda.)

4 kommentarer:

christel sa...

Nja, underbetalda vet jag ju inte om jag håller med om. Alltid bra med hög lön. Men de flesta lärarna på min skola ligger mellan 30- till 40 000. Något mer nu med försteläraruppdrag och nu de 3500 på det hela, vilket innebär att det är inte ovanligt att läraren tjänar med än skolledningen.

Bert Bodin sa...

Okej. Att de ligger såpass högt visste jag inte. Men du menar alltså att lönen är olika mellan kollegerna? Går man bara efter ålder. Eller tjänsteår.

christel sa...

Vet inte vad de går på faktiskt. Men just nu är stämningen så usel på skolan att det är skönt att vara sjukskriven 75%.
Bitterheten är total.
Sen blir det inte bättre av att en nyanställd ung lärare, man naturligtvis, fick ca 2000 mer i lön än sina kolleger. Sår en kolossal splitt det där.

Bert Bodin sa...

Men jag som hela arbetslivet jobbat i privat sektor har alltid vant mig vid att löner och löneutveckling är individuell. Då har man fått komma igen en annan gång och kanske gått före, lönemässigt.