söndag, november 27, 2016

Bra

Många gånger har jag tänkt på att vi i Sverige ofta försöker uppfinna hjulet igen. Vi tittar sällan på vår omvärld och anammar goda idéer därifrån. Istället tror vi oss vara bror Duktig. Kan själv.

Det gäller till exempel problemen i skolan. Finland lyckas bättre. Varför.
Och deras tåg går i alla väder på moderna banor med modern materiel. Hur kommer det sig?

Det gäller levande landsbygd. Norge lyckas utmärkt.

Men inte sneglar vi åt det hållet.

Nu har i alla fall malmöpolisen mer eller mindre krävt att vi i Sverige ska tillämpa samma vapenlag som i Danmark, där man lyckats mycket bättre med att stävja antalet fall av skottlossning. Köpenhamn, som är flera gånger så stort som Malmö har haft 3 mord med olagliga vapen. Malmö har haft 6 stycken på samma tid.

Förklaringen kan ses vara enkel. I Danmark blir man inlåst om man påträffas med ett olagligt vapen på sig. Så uppenbart logiskt. I Sverige får man en liten anmärkning och släpps ut på gatan igen. Så fullständigt barockt.

Ofta upplever jag samma släpphänthet vid andra förseelser också. Till exempel uppenbart påverkade bilförare som orsakat olyckor. De tas in för förhör. Sedan blir de hemskjutsade i väntan på åtal. Istället bör de låsas in. Avgiftning. Konfiskerat fordon och indraget körkort. Så enkelt, så effektivt.

Många anser nog att jag är lite hård.
Okej - Det tycker inte jag.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det tycker inte jag heller.
Och uppgivenheten hos den som ska försöka hålla nån slags ordning i samhället är så uppenbar.

Bert Bodin sa...

Uppgivenhet ... Det var ordet!