tisdag, januari 08, 2019

Återblickar

Vår största lokaltidning (Ja, den största norr om Uppsala, till för något år sedan, då Västerbottenskuriren tog förstaplatsen.) fyllde 100 år i fredags.

Första numret av NSD
Vi prenumeranter fick då en extra present. Det var dels en faksimilupplaga av det absolut första numret, som kom ut den 04 januari 1919. Fyra mycket tätskrivna sidor. Man visste att spara på den tiden.

Dessutom kom en 50 sidor tjock bilaga, med ett urval från innehållet under dessa hundra år. Varje sida behandlade två år. Och allt presenteras i kronologisk ordning.

Min pappa jobbade på tidningen som journalist, och givetvis nagelfar jag (Överdriver lite.) sidorna för att se om något av hans produktion kommit med. 1955 hittar jag två inslag som han skrivit.

Dels om invigningen av City norr, ett namn som aldrig vann fäste och det folkliga namnet blev för alltid Shoppingcenter, eller kort och gott Shopping. Det var Europas, om inte världens första (Tävlade med ett ställe i USA om att vara först) galleria. Ett myller av butiker i en intressant byggnad utan några somhelst regelbundna utrymmen. Det var trappor och sluttningar och gångar. Kaféer, restauranger, affärer. Fontäner och små torg. Rätt svårt att orientera sig i för en ny besökare. Men spännande. Ralph Erskine hade ritat. Å jösses vad snopen man blev, när man sett en film på biografen Spegeln i bottenvåningen och hamnade i kvarteret intill, när man hade trampat iväg mot utgången.

Shopping invigs. Klicka för läsning.
15000 personer besökte på invigningsdagen. Jag vet inte om jag var där just då. Men jag kommer ihåg att jag vid mitt första besök där med mamma hamnade på Tempo som också var inrymt i huset. En present fick alla barn; barnboken om trollet Timpo Tempo.

En annan "förstagång" blev pappas andra bidrag i minnesupplagan. Staffan Westerberg blev omskriven i en liten artikel om en dockteatersatsning. Det var första gången Staffan hamnade i pressen.

Det hörde egentligen till ovanligheterna att pappa skrev om allmänna händelser. I alla fall under senare delen av sin yrkesverksamhet. Den ägnades främst åt bevakning av lokalpolitik. Minns att han besöket alla stadsfullmäktigesammanträden för att rapportera från dem.

Dessutom hade han vissa "lokalreporteruppdrag" åt Aftonbladet och satt ofta hemma och knackade på maskin. Var det väldigt aktuella saker det handlade om satt han ibland vid telefonen i hallen hemma och talade in artiklarna till Aftonbladet. Det kunde jag höra, där jag låg i min säng i ena hörnet av vardagsrummet, där jag fått en helt egen och mysig hörna, eftersom jag inte rymdes i mammas och pappas sovrum. För där stod min modelljärnvägsanläggning.  

Tyvärr ej läsbart.
Det blir till att botanisera mer i allt detta material.

*****
Läs mer om

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vilken bra idé av tidningen och hur roligt måste det inte vara att gå tillbaka i tiden och se vad som då tilldrog sig? Särskilt om ens förälder var delaktig i skrivandet!

Bert Bodin sa...

Du skulle nara veta vilka trevliga annonser det finns i det där första numret. Jag kommer att återkomma till dem.

Babsan sa...

Så fint av tidningen att fira så.Shopping åkte man på skolresa från Piteå! En upplevelse man gick ju nästan vilse

Bert Bodin sa...

Synd att det numera är så ombyggt. Nu hittar man. 😉