onsdag, maj 22, 2019

Mångfald

Idag är det den Biologiska mångfaldens dag tydligen. En i alla rader av "dagar". Men just denna dag är betydelsefull, ja till och med nödvändig.

För mångfalden är av existentiell betydelse för oss alla. Rapporter har kommit, uppmärksammats, och kanske glömts bort genom åren. Den sista tog däremot lite hårdare och medvetenheten verkar öka.

Det är allvar nu.

Den lilla fjärilen grönsnabbvinge flyger i mängder här i Norrbotten just nu.
Därför blev jag glatt överraskad idag, när jag såg ett reportage i SVT Nyheter från Norrbotten, och Luleå.

Den här stan är duktig på att ordna det snyggt för oss i rabatter och parker. Mycket duktiga. I fjol hade man temat färg. Och det var inte i första hand blommornas färg. Däremot gjordes ursnygga arrangemang med starka färger på bladverk som komplement till blomfärgerna. Mycket effektfullt. Tyvärr hittar jag inga bilder på det.

I år satsar man nytt. 75000 plantor ska ut i stan. Denna gång med inriktningen biologisk mångfald. Stan ska fyllas med insekter. Nu tror jag väl inte att vi ska se svärmar likt Egyptens gräshoppor. Det blir nog lite mer diskret, trots allt.

Jag ser fram emot det.

*****
Här finns nyhetsinslaget från SVT.
Här kan du läsa om den Biologiska mångfaldens dag.

2 kommentarer:

Astrid Binnerstam sa...

Drar mitt lilla strå till stacken genom ett litet insektshotell på balkongen.Det dröjde två år innan ett antal invånare av varierande slag dök upp. Fin bild, just den där fjärilen är verkligen skir och vacker.

Bert Bodin sa...

Fascinerande med insektshotell. Vi har ett också. Kul att se hur det checkas in och ut.