måndag, maj 23, 2022

80-talsfynd

Det bläddrades i en gammal pärm, på jakt efter ett speciellt recept. Det gick inte att finna. Men bläddrandet resulterade i att vi gjorde ett fynd. En matsedel.

Klicka på bilden för bättre läsbarhet.
På 70-talet var det inte alltför ovanligt med matlag. Man turades om att fixa middag med några kompisar.

Men här gick vi ett steg längre. Nu var det 80-tal. En "tjusig" restaurang etablerades under takåsarna på Krongårdsringen, där vi bodde på den tiden. En meny skrevs och skickades ut till goda vänner. Sedan fick man boka plats vid bordet, kanske tillsammans med en vän. 

Och det blev faktiskt succé. Det blev alltid fullbokat. Vänner kom, ibland tillsammans med för oss okända kompisar. Hög stämning hela kvällen. Lärorikt var det också.

Tänker tillbaka och tänker att energin nog var lite högre på den tiden. Nu vet jag inte om jag skulle dra igång ett sådant ståhej. Nog för att vi bjuder folk på middag, men då sker det mer spontant. 

Läs menyn och låt dig inspireras! Vi kommer gärna, om du ställer till med kalas. 


*****

13 kommentarer:

Monet sa...

Jag minns också den här sortens 80-tal där det liksom skulle vara ”fint”. Undrar varför? Men roligt var det, många hade återkommanden middagsklubbar av den här sorten då.

Ler lite åt er ambitiösa köksfranska - särskilt översättningen av kungens festfisk:-) Och undrar hur ni tillagade den provencalska potatisen? Om du nu kommer ihåg?

Vindsröjningar brukar bjuda på roliga överraskningar!

Rexxie sa...

Skrivet på en IBM Selectric?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tyvärr kommer jag inte ihåg den provencalska potatisen paysanne. ;-)

Men Gustav V:s festfisk gör vi någon gång då och då.

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Kan tyvärr inte bekräfta eller dementera.

Monica sa...

Men våra minnen, vi som haft ansvar inom den medicinska världen, är av annat slag. Först 70-talet med hepatitsmittan, 82 med första aidsfallen och inte så farligt att vara de som bara "vårdade" och stod och tittade vid sängen men vi som hade hand om all provtagning, analyser och diagnostik, vad vi hade ett sanslöst tufft arbete och utan risktillägg. Och vilket sanslöst tempo. Men jag minns inga outbildade politikers uttalanden eller någon myndighets utan det var vi som hade kompetens som tog beslut och visste hur vi skulle skydda oss själva, andra patienter och all high tech utrustning, ja virus finns kvar i evigheter men det hade vi testat redan från hepatitsmittan. Och provtagning av viftande och oroliga patienter kräver proffs.

Dagens politiker var inte ens födda då som LH som babblar lite i luften om covid, det har inget med det aktuella apviruset att göra.

Och det viktigaste av allt är att testa blodgivare, idag testas de varje gång angående hiv, syfilis, hepatit B och C. Men vi ligger inte i framkant tycks det utan i efterkant med den planeringen som är A och O.

Då på 80-talet blev många smittade av blodtransfusioner och små barn dog men Sverige var hyfsat på alerten och med rekommendationer till homo och bi som många var blodgivare och inte förbjöds men bads göra långt uppehåll.

I Frankrike blev det politisk skandal med så många smittade av transfusioner och dödsfall i alla åldrar.

Här hade jag en kollega som var dotter till en mycket känd professor, överläkare på KS, han fick hivsmittat transfusionsblod vid sin hjärtoperation, drabbades av hiv som utvecklades till aids och dog. Innan skrev han och frun en bok om detta att leva med en sån "tyst" sjukdom som man inte skulle tala högt om eller nämna ens. På jobbet kunde hon berätta för kunniga och förstående kollegor med insikter. Och det var avancerad smittspårning som krävde mycket tid som inte fanns men som togs.

Allt detta väcktes om 70-tal och 80-tal, maten minns jag inte, hann nog inte äta så mycket. Och tack gode Gud att jag är pensionär idag😌men vi diskuterar vi kollegor och vi får hoppas det finns kompetens innan det är för sent. Det fattas mängder idag. Vi tar in men läkare och fler kategorier väntar på legitimation för språket är inte godkänt och de studerar men inom det området fattas tusentals behöriga legitimerade lärare också. Och språktentan är på avancerad nivå, inte många svenskar som skulle klara den. Så där har nästan blivit överdrivet åt andra hållet. Och de redan legitimerade med lägre krav som var förut är i action. Balansen kunde vara bättre.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Då får du passa på att njuta god man nu. Kanske du skulle anamma vår ide? ;-)

Monica sa...

Ja vi hade en toppenfin helg på flera vackra ställen med jättetrevlig personal och god mat. Kände bara så skönt att njuta när jag inte själv gjort något men bjuder då så ...

ELIZA sa...

Som den fiskmås jag är,var jag tvungen googla Kungens fisk...Åh,,så gott det lät! Står på menyn till nästa fisk måltid!!

Monica sa...

... du så, men det förstod du😌

Bert Bodin sa...

@ Monica

Vi får se hur det blir. 😏

Bert Bodin sa...

@ ELIZA

Här är ett recept.
https://www.matklubben.se/recept/gustav-vs-festfisk-25422

Vet inte om det är originalet, men värt ett försök.

Gunnel sa...

Vilka festliga tillställningar ni hade på Krongårdsringen. Jag bodde på Krongårdsringen 16 på 60-talet och det var nog mest varm korv och kroppkakor på menyn.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jag bodde på 22:an från -54 till -60, då vi flyttade till Kiruna. Sedan kom jag tillbaka till 22:an 1970 och bodde kvar där till 1986.