fredag, maj 13, 2022

När vi ...

... på eftermiddagen anländer till stugan i skogen vid havet, möts vi av vårens första citronfjäril. En art som numera syns varje år här, men var mycket, mycket  sällsynt för bara tio-tolv år sedan. 

Och inte nog med det. Den svartvita flugsnapparen bröstade upp sig på en tallkvist nära altanen. Den anlände exakt samma datum förra året, 13 maj. Bara den nu inte vräker blåmesarna från sin holk.

Hm...?


*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Mycket fjärilar i år, vi såg en mindre påfågelspinnare i år, aldrig sett förr, laddade ned ett inslag från naturradion och fick veta mer. Hade sällskap av honan vid utegruppen en hel dag. Så fick välja annan stol. Har fint foto, synd jag inte kan lägga upp det här.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Den verkar vara väldigt frekvent i år. Ser den
flera ggr om dagen i fjärilsgrupper på ex.vis Facebook. Här har jag aldrig sett den, tyvärr. Men den ska finnas i Norrbotten. Så kanske dyker den upp.

Elisabet. sa...

Jaha, nu får man googla här. Påfågelspinnare, var det.

Elisabet. sa...

Ps. Ser att påfågelspinnaren trivs på ljunghedar .., ja, men det är ju helt perfekt, det vimlar ju av såna här! Nu gäller det att hålla ögonen öppna! Ds.

Monica sa...

Det var ju otroligt intressant🙂såg den tidig dag och hade ingen aning om vad det var. Hona vet jag sen, så vackra färger mer åt det blå och grå och större än hannen. Satt där och sände ut sina feronomer i hela tre mil, är ju otroligt. Grannen kom och föreslog uggla eller fladdermus😄och jag glad att jag inte viftade bort den. Skulle städa och torka bordet och det skvätte lite regnvatten då men hon brydde sig noll.
Sen fick kära fågelskådarparet se den också som har koll även på insekter men inte denna. De sett larven den stora innan kokongen och det har jag med vet jag nu.

Och den trodde nog att stolsdynan var en ljunghed, den har lite lila mönster.

Och vi skrattade vid middagen sen att en fjäril kunde engagera så, vänta vänta vi ska fota med, rör inget på stolen😄

Monica sa...

... feromoner