söndag, maj 01, 2022

Det är bara att erkänna ...

.. att ellem hade rätt vad gäller den där fågeln från igår. Även om hon försökte döpa om den, konstaterade hon att det var en morkulla. 

Grattis ellem!

Hur kan man nu veta att det verkligen var en morkulla? Det finns ju, som några andra konstaterat, ett antal fåglar som liknar den väldigt mycket. Enkel-, dubbel- och dvärgbeckasin till exempel. Sibirisk beckasin finns också, men det vore en liten sensation om den skulle dyka upp här.

Nej - en morkulla var det, alltså. Hur ser man nu det? Jo, det ska jag berätta. Morkullan är den enda av de där sorterna som har kammat bena på tvären över huvudet. Det syns när man vet om det, på den där bilden från igår. 

Men ännu bättre syns det på den här bilden:

Morkullan, som just varit och kammat sig.

De andra har kammat bena längs huvudet, om de överhuvudtaget har kammat sig. 


*****

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bara att gratulera henne! Grattis ellem! Imponerande!

Monica sa...

Intressant det där med frisyren. Jag tittade på ögonen och där är de lika morkullan och gluttsnäppan men gluttsnäppan har en aaaaning uppåtböjd näbb. Enkelbeckasin förvirrar lite med namnet från franskan som är morkullan men deras ögon är annorlunda även om de alla kammar mittbena😄

Tänk om lille Putte och den något större Palle tror jag han är ägnade sig åt fågelskådning och natur, då skulle världen vara så mycket tryggare. En parentes men nog så viktig.

Monet sa...

Skulle du kunna äta den? I Frankrike har vi flera gånger servererats morkulla/beckasin eller vaktel (äggen från de senare också). Trots att jag är uppvuxen med fasan och orre och liknande fåglar som också min pappa jagade som efterkrigsmåltidsfåglar har jag nästan inte förmått mig att ens skära i dess småfåglar. En tugga och man inser att fransmännen är köksmästare på hög nivå (och kanske med rätta blir upprörda när man lämnar det lilla kadavret på tallriken). Men jag klarar inte att ens kunna svälja dem och det kan man ju undra vad det beror på?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Lite svårt skulle jag ha att äta den. Men det beror mest på att det är en ovanlig fågel, relativt sett.

Ripa har jag dock ätit.