tisdag, maj 10, 2022

Var skulle du hänga ...

.. en tavla som du köpt för 2 miljarder kronor? En älg i motljus, kanske. Grindslanten? Eller ett porträtt av Marilyn Monroe?

Någon har nämligen gjort det - köpt en tavla av Andy Warhol. Den föreställer Marilyn, och den kostade denna astronomiska summa.

Jag menar - vad ska man ha den till? Kapitalplacering? Eller bara för att den är "snygg"

Kapitalplacering måste gå bort. Om man någon gång behöver sälja den, är då någon beredd att köpa den för 2 000 000 010 kronor? Inte heller tror jag att någon skulle våga stjäla den. Den kan ju knappast säljas vidare. Kanske på rea. Halva priset?

Frågor, frågor, frågor - för jag vill gärna ha svar. 


*****

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Finns det något vettigt svar? Tänk, så mycket gott som kunde uträttas för den summan! (Men köparen kanske har skänkt hur mycket som helst som man inte vet om ...?) Antingen är det väl en samlare (men vågar man ha den hemma, ja, då räcker nog inte Verisures garantier) .., nej, jag förstår heller inte.

Monet sa...

Det är klart att det är kapitalplacering. Enbart det. Inget man ens behöver spekulera kring. Hur den sen förvaras vet ju vi vanliga dödliga inget om men att det är på säker plats kan man utgå ifrån. Och den kan säkert öppet säljas vidare - miljardärer finns det ju faktiskt gott om i världen och många av dem gör faktiskt fantastiska samhällsinsatser.

Monica sa...

Kanske nån oligark som köpt☺️, någon som ännu inte har pengarna låsta eller Putte själv, döttrarna har ju hand om hans "ekonomi" som är oräkneliga miljarder.
Eller någon av alla miljardärer och som ofta ger väldigt mycket till samhället och världen som sagt.

Rexxie sa...

Den kommer naturligtvis att hamna i ett luftkonditionerat valv i något oljeland i Mellanöstern, och ja, måste nog hålla med Monet om att det är en ren kapitalplacering.

I Mellanöstern hamnade (antagligen) även Salator Mundi av Leonardo da Vinci när den såldes 2017 för 450,3 miljoner dollar (motsvarande 3,8 miljarder då). Den är egentligen mer förvånande eftersom man inte är säkra på att det verkligen är en da Vinci (och dessutom sönderrestaurerad).

Appropå miljardärer så vet ni väl att Sverige numera ligger på första plats över antal miljardärer per capita om man undantar lite små skattesmitarstater som Lichtenstein och Monaco. Vi har ungefär 4 gånger så många som USA...

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Då är vi två.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Vad är det för samhällsinsats att slänga ut miljarder för en tavla som ser ut som en jumboposter från gamla Bildjournalen?

Ska möjligen då vara att den köptes från Amnesty el. liknande.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Se svar till Monet ovan!

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Ja, det är klart. Har man pengar så har man.
Men varför?

Det där med Sverige och miljardärer visste jag. Vi kanske skulle införa förmögenhetsskatten igen.

Gunnel sa...

Förstår ingenting. En del människor har alldeles för mycket pengar.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Det ligger nog något i det.

Monet sa...

Men… jag har väl aldrigt ens antytt att detta tavelinköp skulle representera en samhällsinsats? Jag sade tydligt att min uppfattning var att detta är en kapitalivestering. Av någon med uppenbart mycket god ekonomi. Men för balansens skull lade jag till att många miljardärer ägnar sig åt samhällsinsatser. Bill Gates är bara ett exempel. Och utan Wallenbergstiftelsen i Sverige skulle t ex svensk världsledande forskning stå sig slätt.