onsdag, maj 25, 2022

Privilegium

Världen är tokig. Krig i Ukraina. En trilskande turk. En outsägligt grym masskjutning i USA. 19 barn kom aldrig hem från skolan.

USA är beundrat av många. Visst finns mycket gott, som kommit därifrån. Men jag har alltid hävdat att något förlovat land är det inte. Rent underutvecklat på vissa områden. Totalt fångat i kommersialism. Märklig demokrati. 

Ändå ser många svenskar med beundran på landet. Det land som har 300 miljoner invånare. Det land som har 400 miljoner vapen i privat ägo. Varje individ, gammal som ung, har alltså tillgång till inte bara ett, utan fler vapen.

Låter det som ett förlovat land?

Ursäkta - men jag föredrar nog att skämmas lite, och unna mig ett glas rosé i solskenet på terassen. Att tänka bort världen för en stund.

Privilegium. 

*****

8 kommentarer:

Gunnel sa...

Det finns inga ord, det är så djupt tragiskt när en massa barn mister livet för att en galning har fått tag på ett skjutvapen. Tror inte USA klarar av att göra något åt eländet. Det har gått för långt. Min halvamerikan håller med.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Bara en så'n sak att man kan gå in i en vapenaffär och köpa flera vapen, utan att någon bakgrundskontroll görs. Jag förstår det inte.

Elisabet. sa...

Lyssnade nu på morgonen till pappan till en av de barn som sköts och han menade att mer skärpt kontroll inte behövdes .., själv bär han pistol. Man fattar det inte. Lyssnade även till USA-podden där det berättades om hur vanvettigt många skolskjutningar det varit i USA. Det är inte klokt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

En msn som intervjuades i morse berättade att han hade 16 vapen hemma, men ständigt var på jakt efter nyare modeller.

Psykvården har missat någon. Det är uppenbart.

Elisabet. sa...

När jag växte upp hängde pappas älgstudsare och hagelgevär i hallgarderoben. Då var det ännu inte lag på hur vapen skulle förvaras och för mig var det helt naturligt. Många hade gevären liggande på tvären på älgkronans taggar (älgkronan såklart på väggen). Det var ju rena idyllen i jämförelse med vad som händer i USA. Såg hur republikanen Ted Cruz blev ifrågasatt av några reportrar, men han menade att trots dessa masskjutningar, så är USA det mest beundrade landet och alla vill flytta dit. Någon begränsning av vapeninnehav eller hårdare kontroll, verkade han inte förespråka. Undrar hur många vapen som finns i vårt land? Vi lär ju ha flest dödsskjutningar i Europa. (krig inte inräknat).

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Vi har ca 30 vapen per 100 invånare kan jag få fram.

Monica sa...

Läser senaste uppdateringar om Sverige och vapen, från 26 mars 2022. Sverige är ett av världens vapentätaste länder med 2.096.798 legala vapen och till det mängder av illegala där polisen beslagtar tusentals men en droppe i havet numera.

Vi har en tradition med jakt som inte liknar andra länder och utövar skyttesport där andra spelar tennis istället.

Flest vapen finns i Sveriges nordligaste delar, det stod inte Norrland ...

Och i förhållande till folkmängd händer det ofantligt mycket även i detta land. Så mycket galenskap men vi blir nog lite hemmablinda.

Det senaste är att vapen göms på lekplatser m m och hämtas upp.

Och skjuts det inte så är det kniv.

Och ondska finns i alla åldrar, från barn till medelålders mammor som mördar i ofattbar ondska, och män som mördar i samma ofattbara ondska. Men vi har inte krig än så vi får leva på och göra det bästa vi kan.


Bert Bodin sa...

@ Monica

Jo - vi betraktar oss som ett vapentätt land. Här finns många jägare.

Men hade vi samma andel som i USA så skulle vi ha 11 333 000 st. Så det är en viss skillnad.