onsdag, juni 08, 2022

Luleå måste vara ...

.. maskrosens himmelsrike. Eller kanske dess ursprung.

Skämt åsido; men de två senaste somrarna har staden målats gul på i stort sett varje ledig gräsplätt, trafikrondell, eller vägkant. Och jag menar allvarligt att detta är något nytt. Kanske har kommunen äntligen insett att vilda växtbestånd är bra för den biologiska mångfalden. Då är vi bara att gratulera.

Eller är det någon som beslutat att stan ska börja tillverka maskrosvin?

Hm?



*****

10 kommentarer:

Allmycke sa...

I Älvsbyn klipps det nitiskt... Förra dagen kunde jag njuta av att se olika fjärilar på gräsmattan utanför huset - sedan kom de med dessa helvetesmaskiner som kapar allt vid marken och fjärilarna är borta.

Monica sa...

Mycket av allt i år. Kanske din kommun var lite före och planerade för ett nödår. Hela maskrosen är ätbar men de blad som liknar en julgran är godast. Blommorna goda också och alltifrån kaffe, te och vin kan tillverkas.
En sallad till förrätt är bra för hela kroppen, blommorna till desserten och så kaffe och te får klämmas in nånstans.
Är ju ett läkemedel med, bra mot urinvägsinfektion t ex och maskros heter förstås pissenlit på franska men man kan undvika det😄
Vårtor sägs försvinna av mjölksaften.
Nu kan jag ärligt säga att någon storätare är jag inte men förr tog jag en kur med blad på tio dagar på våren, vi testade mycket i naturen vi kollegor, och kanske därför jag är en så oerhört pigg pensionär🙂
Ja, det sägs att det finns runt tusen sorter och i en gräsmatta runt 25. Det blir till att bedriva fältstudier Bert, lycka till.

Elisabet. sa...

Ett nytt bostadsområde någon halvmil härifrån, inte långt från havet, där vimlar det av superkortklippta stooooora gräsmattor. Totalt döda från minsta lilla maskros eller nånting annat. Sååå trist. Önskar att han bonden i Danmark skulle komma och peppa dem att göra nånting av sina gräsmatteöknar.

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Jag har så svårt att förstå att vägkanter ska vara millimeterhöga. Eller är det någon sorts fobi de har, de där "klipparna"?

Bert Bodin sa...

@ Monica

Javisst. Maskrosor är bra till mycket.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Just precis! Vi så ju de där programmen från Danmark i fjol. Så inspirerande. Jag har eventuellt tänkt föreslå att vi på innergården här i stan ska låta bli att klippa den gräsmatta, där ändå aldrig någon är. Sittgrupper, grill m.m. står en bit ifrån. Det vore väl fint med en äng mitt i stan. Vi får se hur det går.

Elisabet. sa...

Bert: det tycker jag verkligen att du ska tipsa om! Vi har beslutat att till att börja med INTE klippa slänten ner mot vägen, den vid stenmuren. Jo, en remsa är klippt för att kunna gena ner, men det är allt. Ska man ha en äng, måste man tydligen ta bort ytskiktet (själva gräset) och så frön, men vi börjar så här.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Visst vote det kul att se resultatet. Vi får se hur mycket bifall jag får.

Monica sa...

Det där om grässtrån hörde jag också om som Elisabet skriver, trodde inte det var så viktigt men är det kalt kommer blåklint, vallmo, prästkragar upp i ett nafs, förr stod man och tittade var de kunde vara. Jag tänkte att lite gräs kunde de väl trivas i.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jag tror inte jag får gehör för att skrspa bort gräsytan. Möjligen fläckvis.