söndag, juni 12, 2022

Naturnära

Att handdiska
gör jag bara här i stugan.  Hemma i stan har vi ju diskmaskin. Men med ett specialbeställt fönster (När vi lät bygga stugan krävde vi ett fönster vid diskbänken. Det ingick inte i grundritningen.) är det ofta avkopplande att stå och diska. Man slänger då och då ett öga ut i den ljusa kvällen.

Ikväll hade vi besök av haren.

*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Älskar att vi har ett rejält fönster vid diskbänken, å, det saknade jag i huset i Skåne. (Å andra sidan blev där ett dylikt när jag flyttat därifrån :-()

Elisabet. sa...

Ps. För övrigt är jag lika orolig för min egen skärmtid ,-). Ds.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ja. Dessutom är du ju fönsterfrälst. 😏

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men då tar du ju bara Harry och går och badar, så löser det sig. 😉

Monet sa...

Handdiska utan fönsterutsikt går helt bort för mig. Det är därför det blivit diskmaskin de senaste 30 åren. Utom i vårt arktitekritade egna hus i Täby på 1980-talet där ett sånt fönster ingick. Plus skafferi, stor klädkammare (en sån som idag kallas för ”walk-in-closet”) och ”en-suite”, dvs badrum i anslutning till ”master bedroom”. Sånt som man visste att man behövde och som fanns förr.

Inget av det hette så då, det var bara inspiration från framförallt USA-boende som gjorde att vi låg på framkant. Liksom värmeslingor under klinker i den stora hallen med inbyggda spegelgarderober för skor och ytterkläder. Inte en svensk skoröra hos oss. En sån som liksom fika får utlänningar att utbrista: ”Här bor det bara en svensk familj”.

Vi byggde om vårt lilla franska parhus på samma sätt. Fast där var det inga problem med skorna. Inte en fransman tar av sig skorna och går i svettig strumpläst hos någon annan, det är helt otänkbart oartigt. Däremot kan de gärna slänga sina ytterkläder i närmaste stol och det förväntas att man diskret plockar bort dem.

Sedär: Ytterligare något att kanske reta sig på? :-)

Bert Bodin sa...

@ Monet

Ja - vi har alla våra olika kulturella beteenden. 😉

Monica sa...

Grannen på landet ville jag skulle komma och kolla lite dokument om föreningen. Då stod han och diskade och ett svanpar gled sakta förbi på sjön. Det var så vackert så jag blev stum för någon sekund😉och förstod direkt varför de åker hit så ofta.
Vi har fin grönska utanför vårt köksfönster där men inga svanpar och i lgh har vi lönnar och äppelträd vid köksfönstren.

Det där med skor debatteras lite här och där och vill väl framstå som lite fint och överklass men rätt äckligt. Det vettiga är ju att ha inneskor med sig. För fy när någon kommer med sina äckelskor och sätter dem på min vita matta, nej, usch och fy.
Och vilken tur att min väninna här, forna överläkaren och specialisten inte bor i Frankrike. Hon har Dramaten och jag undrade att hon inte har en hörna i hallen, har två hallar, till den. Nej usch, fy och hu, hon tar ur allt utanför dörren och den får stanna i förrådet för den kan ha något smittförande som "utsöndras" på hallgolvet där precis innanför dörren. Jag skrattade för egentligen kan hon ju inte gå in alls själv, har ju skor ...

Babsan sa...

Men nu undrar jag vad ni håller på Monet och Monica.Ni borde skämmas 👿Ni kan öppna ett eget forum och munhuggas där tycker jag

Monica sa...

Nämen nu tror jag du missuppfattar allt Babsan, och inte första gången heller. Vi "pratar" med Bert för att det är trevligt och han klarar av det.

Anonym sa...

Jag håller verkligen med. Att hålla på och irritera sig på olika människors sätt att kommentera och konsekvent missuppfatta vad det handlar om blir ju bara tråkigt. Framförallt om man dessutom tycker det är ok att tillrättavisa vuxna människor som om de vore barn på ett väldigt negativt sätt. Det är dessutom blogginnehavarens uppgift och enskilda rätt att avgöra vad ”hen” anser vara acceptabelt eller inte på sin blogg. Som vilken ”admin” som helst på sociala medier. I det här fallet är vi alla rörande överens om vikten av och den stora fördelen med att handdiska vid ett fönster med utsikt och inget annat!

Anonym sa...

Anonym är förstås Monet

Monica sa...

👍

Babsan sa...

Det är inte en trevlig ton,ofta ironi ikommentarerna .Lite översitteri och besserwisserstil.Jag drar mig för att kommentera på Berts blogg p g a av er två.