tisdag, mars 14, 2023

Författarkväll

Staffan Göthe, bördig från Luleå, var gäst på kvällens litteraturafton. Välbesökt som vanligt. Trevligt som vanligt.

Här fick vi veta hur mångsidig denna man är. Vilka olika uppgifter han tagit på sig. Vilka roller han spelat i teatervärlden, och vilken personlig utveckling han gått igenom. Övertygad om att han ville verka inom teater blev han redan i mycket unga år. Faktiskt redan från femårsåldern. Och så har det alltså blivit via många kringelikrokar. Luleå, Uppsala, Malmö, Göteborg, Italien ... Ja, han har varit med om en del. 

Nu senast har han uppmärksammats i TV-serien om Hajbyaffären, där han spelade kung Gustav V.

Vi lulebor känner förstås också till honom som författare till en av våra största teatersuccéer, nämligen pjäsen En uppstoppad hund, som var Norrbottensteaterns första uppsättning i egna lokaler. Norrbottensteatern som är Sveriges äldsta länsteater grundades 1967, men fick inte eget teaterhus förrän 1986. Pjäsen är en av de mest spelade och fick även en TV-version med bl.a. Jonas Karlsson, Cecilia Ljung och Torkel Petterson i rollerna 2006. Pjäsen handlar om den fina släkten Cervieng i Luleå. En föreställning som levde länge i lulebornas medvetande. Många repliker blev permanenta i mitt huvud.

Jag har inte haft någon personlig relation till Staffan Göthe. Men han är god vän med en före detta kollega till mig. Men idag, när jag gick till affären för att proviantera, mötte jag en herre, som jag tänkte - Men det där måste ha varit Staffan Göthe, tänkte jag. Så gammal han har blivit.
Drabbad av stroke, gick han nu med käpp.

Det blev en innehållsrik stund. Med mycket allvar och mycket humor.

Han närmar sig 80-årsdagen.

*****

3 kommentarer:

Kristina sa...

En gång i tiden, när Ebbis o jag var med i samma amatörteatergrupp, besöktes vi av Staffan Göthe och läste repliker ur en pjäs tillsammans med honom ... Lite märkvärdigt, va'?

Bert Bodin sa...

@Kristina

Aha. ABF-reatern var det väl. Astrid Hallman var "chef".

Kristina sa...

Så var det. Ljuva minnen!