torsdag, april 25, 2024

Frysen fylld

Det kött vi äter är till 99 procent närproducerat. Skulle aldrig för mitt liv köpa något som slaktats i Brasilien. 

Nej, lokalt bör det vara. Så det blev en tur till Sapmi ren & vilt:s marknadsvagn som kommer med jämna mellanrum under vinterhalvåret. Nu har vi lagret fyllt av renskav, suovas, gurpi, rökbit, innanlår, ren- och älgfärs och annat. Det var nämligen säsongens sista leverans och den där rökbiten fick vi på köpet för att vi är så bra kunder.
 
Renkött är dessutom av exeptionell kvalitet. Bara så du vet. 
 

 

*****

19 kommentarer:

Lena sa...

Vi var också där i dag. De har bra sortiment och är trevligare är Eliassons :-)

Bert Bodin sa...

@Lena

Håller med dig.

Elisabet. sa...

Men nog är det väl ändå bra mycket dyrare än det kött du handlar i Icabutiken? Har svårt att tänka mig att en vanlig pensionär har råd att ladda upp med sådana delikatesser .., fast, å andra sidan är det väl en prioriteringsfråga ..?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Njae, sammanlagt 4 kg kött för 1086 kr. Men det är ju 'finkött'.

Elisabet. sa...

Bert: Ja, billigare än 4 kg oxfilé i alla fall ,-).

Monet sa...

Tur vi inte äter kött så ofta. Jo, maken skulle nog gärna göra det men hos oss är det fisk och kyckling som dominerar. Är man inte van att äta vilt är det heller ingenting som lockar. I Frankrike äter man vildsvin och kanin - det stod heller aldrig på menyn, däremot det mest underbart möra dilamm till påsk från närmaste ekobonden i lokala charkuteriet. Men jag skulle aldrig betala så mycket som du gjort - gräsligt dyrt och som sagt, ingenting för vanliga pensionärer! Men bon apétit!

Bert Bodin sa...

@Monet

Vi är också sällanköttätare. Det vi köpte igår kommer inte att ta slut förrän på hösten.

Här är det oftast fisk. Kyckling har vi haft lite moraliska tveksamheter kring.

Monet sa...

Min farmor, uppvuxen i Kiruna runt förra sekelskiftet som du vet, bjöd oss barnbarn då och då på riktig renskav och visade dessutom hur den skulle tillagas. Hur hon fick tag i den i Linköping och senare Eslöv övergår mitt förstånd. Älg och ren har jag ätit på lyxrestaurang då och då och hjort/rådjur (faktiskt väldigt gott ) på goda middagar hos jagande vänner. Och har aldrig brytt mig om larmrapporter om kycklingar förutom rena campylobacterfaror. Moraliskt bryr jag mig inte om om de går i hagar eller stora ytor på kycklingfarmar. Man kan tycka likadant om lax- och forellodlingar och till slut kan man inte äta någonting.

Jag äter med förtjusning dessutom gåslever eftersom jag vet att alla rykten om de stackars gässen som får maten automatpumpad in i magsäcken är fel. Har varit på plats och sett hur det går till och vet vilket regelverk som gäller.

Jag tyckte egentligen bara, precis som Elisabet, att dina viltköttinköp var dyra och inte för en normal pensionärsplånbok. Men du har tidigare beskrivit att din är ganska ”tjock” och det är bara att gratulera till det goda livet i de här åren!!

Elisabet. sa...

Bert: men fisk är ju också så dyrt! Vi åt mycket mera fisk tidigare, men nu är ju färsk fisk svindyr! Och fisken i Kattegatt ser man inte röken av längre.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jo. Men nå't måste man ju äta. 😉

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ,-)

Monica sa...

Minns barndomens rådjurssadel som mamma lagade till suveränt och min farbror kom med. Det finaste för mamma bjöd honom så ofta på goda middagar. Nu tittade jag på pris, ca 2 000 för ett kilo. Så du har handlat förnuftigt ändå😊.

Nu äter jag mest vegetariskt men blir annat ibland om det lockar, ja fisk förstås ingår då och då och ägg o s v och ibland kött. Kyckling är jag tveksam till också och tänker på uppfödningen om jag köper någon ibland. Folk som arbetat på dessa farmar berättat men även laxodling finns det mycket tveksamheter med. Och det mesta vet vi inte tillräckligt om men man måste ju äta medan man lever.

Thalassa sa...

Säger bara: MUMS! Vi laddar upp med renkött från Torneus i Kiruna ett par gånger per år. Brorsan fyller på ibland när han kommer ner, och vid jultid blir det en del rökta produkter från Vindeln av en torghandlare. Äter inte heller så mycket kött, men idag blev det suovas. Trevlig helg!

Bert Bodin sa...

@Monica

Och man kan äta blodpudding och palt också. Emellanåt kanske en ugnspannkaka. ;-)

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Trevlig helg till er också.

Christel sa...

Har dragit ner på köttätandet och äter jag ute blir det oftast vegetariskt.
Och kyckling undviker jag verkligen. I varje fall fabrikskyckling men på det som kallas reko-ring finns då och då en kycklingsuppfödare med ekologiskt kött där kycklingarna fått vara just kycklingar. Då minsann festas det :)

Bert Bodin sa...

@Christel

Vegetariskt blir det här också, emellanåt.

Och kyckling har jag tveksamheter till. Men ibland händer det att någon blir godkänd.

Eliza sa...

Har köpt "närproducerat" ,som kom från ett annat län.Dessutom gjort mej besväret att åka till en gårdsbutik,enligt nätet,öppet på fredagar..Ingen där..Köpte en köttkartong,färs,och olika bitar kött.Från en gård,nära dej,i stugan..170 kr kilot.Frågade maken varje gång när vi åt,är det godare än vanligt?Nix,blev svaret..Han visste inte vad jag lagade för kött från frysen.Så numera köper jag det kött som är X pris på..Färs från lule,kött många ggr från Irland.Och jag är duktig på matlagning,så smaken sitter inte var det kommer ifrån.Hatar vilt,fy,uppfödd på älg och fisk..Fisk,som jag äter med glädje,sju dagar i veckan😋😋😋

Bert Bodin sa...

@Eliza

Du visar att det går att äta bra.