Vardagsmotion är något jag varmt förespråkar. Gå i trappor både nerför och uppför. Ofta ser jag folk som går förbi en trappa här i en av våra gallerior, och passerar den 4 meter för att kliva på ett rullband. Neråt!
Dörröppnare är en annan företeelse som jag aldrig använder. Varför ska jag göra det, när jag mycket väl klarar det med armkraft. Och detta gäller kanske oftare ungt folk. Ta chansen att stärka armmuskler istället.
I dagens DN hittar jag en bra artikel, som belyser detta. Men här gäller det än mer skrämmande saker. Nämligen barns stillasittande och brist på fysisk aktivitet.
Jag undrar bara; hur ska det bli?
Klipp från DN. |
*****
Ja, hur ska det bli ... Kul är det att hittills har jag samarbetat med precis alla som får uttala sig om det medicinska i pressen. Ingen nämnd ingen glömd 😉 men hon är ju nämnd här och disputerade och hade "min" professor som handledare, hon var 40+ då år 1995. Och fler inom livsstil var det och inom mycket annat men hon är vår livsstilsprofessor numera, trevlig och minns jag rätt hade hon julpysselverkstad på vinden som hon kopplade av med året runt.
SvaraRaderaOch det finns ju pengar att tjäna på att synas i media, skriva böcker och medverka överallt. Och ständigt bli citerad men ingen är expert på allt. Och vet inte folks förutsättningar. Jag tror eller t o m vet att jag själv lever sundare än dessa.
Men självklart ska barn ha pauser med fysisk rörelse och lek. Och vuxna med även om det är att gå lite till överdrift att stackars vuxna på studieenheter ska sjunga dagisvisor plötsligt för ledaren fått för sig det.
PS, det är oerhört mycket bakterier på dörrhandtag så folk föredrar att trycka med ett finger på en knapp. Värt att tänka på ifall du går direkt till matbordet sen på restaurangen😉
SvaraRaderaVi lever i ett bekvämt samhälle. Det kräver vilja att ta sig ut i naturen eller på gym. Gäller nog både vuxna och barn. Men att 8-åringar är överviktiga och saknar muskelstyrka för sin ålder är sorgligt. Knattarna har ju förhoppningsvis ett långt och aktivt liv framför sig.
SvaraRaderaBert: du blandar ihop mig med min namne Monica. Jag har inte uttalat mig om Helllenius ( även om jag genom åren haft en något tveeggad uppfattning om henne). Jag delar däremot synen på barn och ungdomars stillasittande, inklusive den galopperande barnfetman och tycker förstås det är bekymmersamt. Däremot ogillar jag i högsta grad flåshurtiga uppmaningar som ”gå av bussen en hållplats i förväg, ta trapporna istället för hissen, cykla i stället för bilkörning” etc i all evighet. Människan är av naturen lat sägs det och finns det en rulltrappa är det klart att de flesta tar den? Det du förespråkar riktar sig också till människor som inte lider av diverse fysiska åkommor. Åldersrelaterade eller ej. Att t ex inte kunna gå i trappor har för det mesta sina skäl - i min mans fall en höftledsartros och hjärtsvikt, i mitt eget en meniskskada i knäet som gör att vi båda får vara glada att vi ändå tar oss runt i vardagen. Och det räcker gott och väl för de flesta - är man upp i åren normalt aktiv i sin vardag med hushållssysslor, kanske lite trädgårdspyssel och en kortare vardagspromenad (utan att hetsa med det eviga stegräknandet) så är det gott nog. Har man hund behövs dessutom inte mer. Och du kan heller inte alltid se på folk om de t ex har ett problem som gör att dörröppnaren är en verklig underlättare för dem. Ett betydligt större problem i sammanhanget är faktiskt våra kostvanor - barnens inte minst - och de knäppa svenska kostcirkelråd man fortfarande bestås med från myndighetshåll. Medan ungarna ändå matas med hamburgare och ”pommes”.
SvaraRadera@Monica
SvaraRaderaOch tänk så mycket bakterier det ska finnas på den där knappen.
😉
@Monet
SvaraRaderaGivetvis finns det människor som av olika anledningar inte klarar t.ex. trappor.
Men att majoriteten inte klarar det, synar jag.
(Tack för påpekandet om namnförväxlingen. Jag skyller på mobilen. 🙃)
Monet svarar: Vår grundsyn skiljer sig åt. Förr tänkte jag som du och var en allmän hälsoupplysare i diverse frågor till folk som inte ens hade frågat mig om råd. Numera tänker jag sen länge ”franskt”, dvs ”chaq’un sa vie”, dvs var och en har sitt eget liv och ansvarar alldeles själv för det in i minsta detalj. Hur man hanterar det och beter sig därefter är helt den resandes ensak. Jag har däremot fullt öppna synpunkter på idiotier som stegräkning (som om ett par decennier kommer att betraktas som en dåtida helt befängd och skrattretande trend - helt baserad på en japansk reklamkampanj på 60-talet). Detsamma gäller gym. Som min 103-åriga bonuspappa (som inte ägnade sig åt varken det ena eller det andra) sa när han såg en av våra då inhandlade motionscyklar i badrummet: ” Vad är vitsen? Det finns ju både natur, frisk luft och riktiga cyklar?” Samma sak gäller olika typer av vitaminpreparat som gång på gång övertygande visar att de innebär totalt bortkastade pengar. Visserligen finns placeblo-effekten, inte att förakta, och de flesta moderna läkemedel har också sitt ursprung i gammal och traditionell växtläkekonst. Men då ska man kunna den också! Så gå i dina trappor och dra i dina dörrhandtag så länge du mår bra av det och dessutom orkar med det. Men att ”syna”, dvs kritisera de som inte gör som du? Nej där är vi inte överens!
SvaraRaderaKan tillägga att forskade mycket och såg hälsan alt. ohälsan från topp till tå hos våra kända idrottsutövare, blir glad idag när jag läser om och ser dem som mår bra. Doktorsavhandling även i detta jag medverkade i och det togs upp i våra största dagstidningar men blev för känsligt. Togs bort. Men skulle upplysa och förmedla mer om sund träning och vad annan leder till ofta.
SvaraRaderaOch sund träning det utför du Bert och andra kanske inte kan göra samma men på annat sätt.
Och idrottsforskningen handlade mest om män länge men numera har kunskapen ökat väsentligt om vad överträning gör med kvinnors hälsa och man vet mer när den intensiva träningen är hälsosammast i den månatliga cykeln och det gäller alla kvinnor. Finns mängder med avhandlingar idag och mer upplysning och som sagt vanliga motionärer kan ju träna som galningar med och bör veta mer.
SvaraRaderaMen rörelse är bra, trädgårdsarbete inte minst, dans är toppen, styrkegympa och promenader, cykling, skidåkning m m.
@Monica
SvaraRaderaJag ägnar mig mest åt vardagsmotion. Plus ett par timmar på gym varje vecka. Går i trappor. Promenerar.Tränar balans varje dag. Slappar i soffan 🙃.
Det där med trappor är intressant, jag tar dem alltid även om det är många våningar upp till någon. Medan folk runt om tar hissen en våning upp och jag vet att de är fullt friska. Inga konstgjorda leder, de spelar golf och springer men hissen tar de. Och det överförs på barn och barnbarn. Och mycket annat. De frågar alltid om jag ska med, kanske bär på en väska men det ger ju bara lite extra träning medan de säger att bära något är otänkbart för dem.
SvaraRaderaSynd att du dömer utifrån hur folk beter sej..Själv har jag blåsljud på hjärtat,med sjukdom som dränerar mej på blod och järn..Ska sälja huset p g a källarvåning,bottenvåning och övervåning..Tvätt i källaren,måste vila innan jag bär upp tvätten. Jag ser "normal" ut,men vet någon hur jag mår...Jag gratulerar dej,som har orken att gå i trappor,och motionerar..
SvaraRadera