fredag, juli 12, 2024

Utmaning

Förmiddagens runda resulterade i ett antal bilder på de blommor jag mötte.

Nu ska du berätta vad det var för arter.

Seså. Sätt igång!

(Klicka på bilderna för bättre kvalitet.)

Bild 1
Fibbla av ngt slag. Gulsporre. Gullris. Renfana

Bild 2
Rölleka. Vitmåra. Älggräs. Vitklöver.

Bild 3
Vänderot. Rödklöver. Tistel av ngt slag.


*****

7 kommentarer:

Monica sa...

Vad många olika du fann! Så bra att de finns och får växa.
Nu: renfana, gullris, gulsporre, rölleka, bollmora, rödklöver, älggräs,vitklöver, stormåra och slutligen läkevänderot. Tror det är någon mer gul men syns inte i mobilen.
Renfana förresten skrämmer löss och annat otyg, bra att plantera intill viktiga växter och några kvistar i vasen ute verkar skrämma myggen. Fin är den också.

Eliza sa...

Oj så mycket blomster! Tack,Monica för tipset.Det ska jag kolla,fått en massa renfana i en rabatt..Fåglar?? Nu blir det buketter på verandan i helgen.

Monica sa...

Ja bollmåra för tror inte du åkte ända till bollmora. Men såg den inte så tydligt för visst är det någon röd tistel men så svårt att hitta namnet på de varianterna. Och stormåra tyckte jag men kanske närbild och då blir vitmåran stor. Och någon gul fibbla, vi har en helt annan sort vid stugan, fin men dragit upp tusen tror jag. Men insekterna fått ha dem rätt länge ändå. Men tog över för mycket.
Nu ska jag forska mer på röda tistlar.

Monica sa...

Tror det är antingen bäcktistel eller krustistel. Den förstas blad sticks inte så skulle behöva kolla närmare🙂och skulle vilja bestämma sorten på fibblan, fast denna är inte så snygg.

Monica sa...

Sommarfibbla är det hos oss, nästan rödlistad ser jag men fick lämna plats till andra blommor fast finns områden kvar med den på tomten. Finns upp till Närke och Gästrikland och ev har något ex hittats längre norrut. Men på ditt foto är det någon annan.

Nu har jag forskat färdigt, godnatt😴

Bert Bodin sa...

@Monica

När det gäller fibblor är det i stort sett lönlöst. Vi har ett fyrtiotal arter i Norrbotten.

Monica sa...

Det lär finnas 800 arter av dem i Sverige, flest i södra Sverige även om en del som sommarfibblan kan bli utarmad och ska vårdas. I Finland minskar arterna. Och här i vårt land orkar ingen botanist fördjupa sig i dem alla.
Inte tänkt så mycket på dem men i år var vår stugtomt översvämmad av sommarfibblan, fin med vacker bladrosett i botten. Lätt att dra upp. Kanske får se annorlunda på dem och ha i bukett med rölleka, gulmåra och blåklockor. Med några fina hosta-blad.