onsdag, september 18, 2024

Är vi ensamma ...

.. vi på denna jord? Ensamma i universum. Det tror inte jag. 

Igår kväll var jag  på en författarafton (Kontext heter det här i stan.), där Clas Svahn var gäst. Han är journalist och ordförande i organisationen UFO Sverige. Han är också chef för Archives for the unexplained, världens största arkiv för dokumenterade, märkliga händelser knutna till himlavalvet. 

Han berättar under kvällen, intervjuad av Kerstin Wixe, om olika möten han gjort genom åren. Möten med människor, som upplevt konstiga och oförklarliga fenomen. Det är verkligen märkliga saker som människor beskrivit för honom. Han är själv hälsosamt skeptisk till många av dem och har nästan aldrig upplevt något i den vägen själv. 

Men han rapporterar det han får veta och samlar allt i det jättelika arkiven som finns i Norrköping. Han har också många kontakter ute i världen, som han samarbetar med. På så sätt kan de jämföra händelser. Många av dem helt olösta mysterier.

Till exempel den gamla dam, som en vinterkväll 1996 observerade tre "plustecken" farande över himlen. Något som Clas själv tillsammans med sin fru fick uppleva några år senare. Helt oförklarligt. 

Att vi skulle vara ensamma i universum tror han inte. Det finns 16 miljarder galaxer (tror jag det sas) noterade. Skulle det verkligen vara så att ingen annan kan innehålla någon form av liv? Ja, som sagt, jag vet inte, men det verkar väl troligt. Om det livet ser ut som vårt har jag också svårt att förhålla mig till. Men man kan ju fundera.

Clas Svahns senaste bok.

Här kan du lyssna på hela samtalet

*****

2 kommentarer:

Tony sa...

Tror heller vi inte är ensamma. Mer otroligt om vi vore den enda planeten med liv än att det finns fler bebodda där ute.

Bert Bodin sa...

@Tony

Boken rekommenderas.