onsdag, oktober 16, 2024

Efter tretton månader ...

.. blev jag äntligen välkommen till att reda ut min hörsel lite bättre.

Låga, men låååååååånga byggnader. 




 
Som det är nuförtiden så kan man inte vara säker på att man får göra det på hemorten. Därför äntrade jag bussen kl 05.20 mot Kalix Sjukhus, som jag blivit remitterad till, där jag skulle träffa en audionom. Grundlig hörseltest väntade.

Det var diskant. Det var bas. Det var med störande brus. Ordförståelse, dvs att höra vad som sägs. 

Resultatet blev rekommendation till hörselhjälpmedel. Hörapparat, alltså. Och så gällde det att se ut vad som skulle vara rimligt för mig. Audionom Hanna förklarade och drog fram både fördelar och nackdelar med olika modeller. Jag bestämde mig för en av dem. 

Hon beställer och bokar en tid för mig den 11 november för utprovning. 

Kanske kan jag höra fågelsång till våren. 



Hänvisad till det tråkigaste väntrum jag någonsin besökt.
*****

10 kommentarer:

  1. Ja ..., jag borde nog låta undersöka min hörsel också. Pv har ju tilldelats hörapparat, men är bedrövligt dålig på att använda den. Det blir aningen underliga konversationer här just därför. Lycka till! säger jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elisabet

      Är pv lite högfärdig, eller nå't? Varannan människa går ju omkring med någonting i öronen nuförtiden. Det är ju inne. 😉

      Radera
  2. Ps. Och ja, det var ett synnerligen supertrist väntrum! Som tagit ut en film av Roy Andersson. Ds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Elisabet

      Haha - bra parallell.

      Radera
  3. Kul att du fått tid så snabbt. Min make har väntat ett år för att få tid till hörcentralen när hans hörapparat gått sönder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lena

      Snabbt? 13 månader tog det ju. 🙃

      Radera
    2. Anonym21:05

      Ja men han ska ju bara ha en ny apparat som har gått sönder, ingen ny undersökning

      Radera
    3. @Lena

      Aha. Missförstod dig. 😊

      Radera
  4. Anonym21:36

    Men hur ser det ut däruppe hos er? Har ni inte Audika eller andra liknande företag? Där får man ju tid ganska direkt och de är dessutom regionanslutna så man betalar inte mer än i vården. Det är utbildade audionomer som gör alla undersökningar och man kan sen om det behövs välja hörapparater i olika prismodeller. Jag fick mina för ett par år sen och använder dem på kvällarna framför tv:n och i alla sociala sammanhang - underbart att kunna delta fullt ut i samtal som förr! Och just höra fågelsång och dörrklockan. Den som tramsar med att inte använda den här sortens hjälpmedel när det behövs är väl kanske inte precis högfärdig men mera lat och okunnig. Hörselnedsättning - obehandlad sådan - leder dessutom till ökad demensrisk vilket är vetenskapligt bevisat så varför utsätta sig för det? Och vem vill inte vara så skärpt man kan upp i åren och det gör man inte om man inte hör som man ska. Så grattis till ett klokt beslut. Och räkna med att det tar ca 90 dagar för hjärnan att vänja sig vid detta och ha tålamod. De flesta apparater idag är dessutom högteknologiska och lättinställda - jag sköter min via egen app. Oticon. Monet

    SvaraRadera
  5. @Monet

    Vet inte om det finns andra än regionen som står till tjänst med detta. Kanske är det mer i mer befolkningstäta områden. Känner i vilket fall inte till Audika.

    Förstår att det tar lite inlärningstid, när man fått apparaterna på plats. ;-)

    SvaraRadera

Välkommen att kommentera.