onsdag, maj 11, 2005

Förnuft tas tillfånga 2; Skolverket har vaknat till

Skoverket lägger nu ett förslag om att elever skall få betyg redan från 7:e klass! Istället för från åttan, som gäller nu. Dessutom vill man ta bort förbudet från att ge "betygsliknande omdömen" vid utvecklingssamtalen, och vill nu tillåta sådana från 5:e klass. Dessutom föreslås målsättning från tvåan i kärnämnena.

Bakgrunden till ovanstående häpnadsväckande insikter är att elever upplever chock när de får sitt första betyg först i åttan och inser att dom inte klarar kraven. Ser ni dagens löpsedlar från kvällspressen:

BETYGSCHOCKEN
HAR DITT BARN DRABBATS


När jag gick i skolan fick vi våra första, hett efterlängtade betyg, i tvåan! Här talar vi om lågstadiet. Redan då fick mina föräldrar en god uppfattning om hur jag utvecklades. De kunde följa mig termin för termin. För man fick betyg både till jul- och sommarlovet. De kunde också sätta in motåtgärder, när de insåg att mina matematikkunskaper var på väg att haverera. En extra kurs fixades och räddade situationen.

Man undrar vilken expert som infört de hittills gällande reglerna? Och är det inte lite fegt att ge betyg bara ett år tidigare?
Här gäller fortfarande det gamla talesättet "Det skall tydligen vara en expert, till att inte förstå nånting."

Inga kommentarer: