måndag, januari 15, 2007

Som en bal på slottet


Äntligen! Efter att frågan om ett kulturhus väcktes i Luleå Kommun 1936 (jo, det står rätt; Det var 70 år sedan!), står huset klart. I helgen var det premiär. Det var inte utan att jag kände mig som Askungen, när trapporna upp till entrén beträddes.

Vilket vackert hus! När jag första gången såg planritningarna var jag besviken. Tur att jag inte fick bestämma den gången, för det här blev mycket bättre, mycket snyggare än jag någonsin kunnat ana.

Ett välkomnande vardagsrum. Mitt i stan. Hela 300 meter hemifrån, visserligen, men man behöver ju lite motion.

Mitt första besök blev sex timmar långt. Konsert med världsartister, såväl som lokala förmågor i allt från kompositörer till de som framförde verken. Sandström, Mozart, Stenhammar, Sjostakovitj, Händel, Bacharach, Nilsson, Legrand, Carmichael; ett litet knippe av de musikskapare som representerades. Fullsatt i stora salen, knappt 1100 platser. Gry Forsell hoppade in emellanåt och ledde vidare.

Det var Piteå musikskolas barn- och ungdomskör. Det var Peter Mattei*). Där var också Malena Ernman*), Rigmor Gustafsson*), Norrbotten NEO, Norrbotten Big Band och Norrbottens Kammarorkester. Ibland vackert så att tårarna nästan trillar, (Ombra mai fu, med Malena Ernman), ibland lite väl påfrestande med experimentell, atonal jazz. För det mesta bara sagolikt. Som en bal på slottet. Vem behöver Kalle Anka på julafton?

Jag är ingen stor konsertkonsument. Däremot lyssnar jag på väldigt mycket olika musik. Och det mesta kan jag ta in - och gilla. Det gäller att öppna sig. Klippa banden till fördomarna och ledas in.

Äntligen en mer komplett hemstad.
Äntligen en punkt. Det är inte bara nya idrottsarenor, som skall byggas.
Äntligen har stan krupit ur industristadsmyten. Det har tagit lång tid för vissa kretsar att inse, att det var lääääänge sedan som Luleå präglades av tung industri.

Aldrig ville man gå hem.
Men till slut måste man ju.
En promenad genom gatorna.

Och båda skorna i behåll.

---


*)För dig, som inte känner igen namnen, så kan jag förstå det. De här artisterna är mer kända i utlandet än i Sverige. Ingen blir ju så lätt profet i sitt eget hemland, heter det ju. Peter Mattei kanske blir undantaget. Född och uppvuxen i Luleå, jobbade på renhållningen och sjöng i kör, när körledaren puttade på i rätt riktning. Peter kommer nu att inleda ett jobb med att arrangera en internationell sångfestival i Luleå, vartannat år med start 2009.

Han var här på dispens. Från Parisoperan. Dit hämtades han "hem" omedelbart efter konserten, med Parisoperans eget privatplan. Det brådskade med nya repetitioner.

Mer om Peter, Malena, Rigmor, Norrbotten NEO, Norrbotten Big Band, Norrbottens Kammarorkester, Kulturens Hus.

Inga kommentarer: