torsdag, april 26, 2007

Brödet

Här kommer receptet till det goda brödet.

Du behöver en hel del ingredienser och ett rejält tålamod.




Så här gör du dag 1:


1½ dl russin
3 dl torkade aprikoser (ca 150 g)

Lägg frukten i blöt, och låt det stå i rumstemperatur ett dygn.

Fördegen blandar du snabbt av
1½ dl vatten
1,75 dl grovt rågmjöl
1,75 dl grovt grahamsmjöl
10 g jäst.

Rör ihop och låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Dag 2


Nu är det dags för huvuddegen. Den gör du genom att blanda...

1dl matlagningsyoughurt
20 g jäst
2½ matsked honung
30 g smör, eller motsvarande mängd rapsolja
½ matsked salt
5 dl vetemjöl special, gärna fullkorn
3/4 dl durumvete, eller dinkelmjöl
1 dl rostade solroskärnor
1 tärnat äpple...

... med fördegen och den uppblötta frukten (vattnet skall du hälla bort).

Kör allt i 15 minuter i degblandare.
Sedan måste degen vila i 30 minuter.
Kör sedan degen i ytterligare fem minuter.
Dags för en halvtimmes vilopaus igen.

Sedan stjälper du upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig, på gränsen till ohanterbar.

Dela degen i tre delar. Mjöla in varje del och försök sedan buffa till dem som tre limpor i en långpanna med bakplåtspapper. För ihop kubbarna, så att de ligger tätt intill varandra.

Dags för jäsning i 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Men ställ ner värmen till 180 när du ställer in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 40 - 45 minuter. Bröden blir mörkt bruna.

Låt dem sedan svalna under bakduk.
Därefter gärna vila över natten.

Dag 3.


Njutes i tunna skivor med ost, eller marmelad.
Lycka till!

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.