onsdag, augusti 20, 2008

Schyssta bananer

Idag hade jag tillfälle att få prata både formellt och informellt med en VD i livsmedelshandeln. Nämligen kooperationens. Under kaffepausen berättade han att Coop/Konsum i Norrbotten ligger långt före alla andra Coop/Konsum-enheter i Sverige vad gäller att jobba med närproducerat. Delegationerna från söder kommer i allt stridare ström för att lära.

Visst märker jag satsningen. Det har blivit stor skillnad bara det senaste året. Lokala matproducenter exponeras, märks och dominerar i vissa varusegment. Härlig inriktning, som visar en genomtänkt och bra, långsiktigt hållbar och miljöriktig satsning.

Jämför jag till exempel med konkurrenten ICA så är skillnaden mycket stor.

Vi pratade också om bananer. Inte lokalproducerade, men väl kravodlade. Hur kommer det sig att kravodlade bananer smakar så mycket bättre? Är det bara så man tycker, för att man vet att de är framställda på ett mer skonsamt sätt än de vanliga guleböjerna? Nej, sanningen är den att kravodlade bananer får mogna långsammare och inte är så hårt "drivna" som konventionellt odlade. Därför får de chansen att utveckla smaken bättre. Förmodligen även nyttigare, tänker jag.

- Men vet du, säger han. Även kravodlade bananer besprutas.
- Va! Nähä?
- Jo, de besprutas mot skadeinsekter.
Mina illusioner håller på att brista. Kan det vara sant.
- Men... varför.... och.....
- Ja, ja. Lugn, bara lugn. De besprutas med vitlöksvatten.

Pulsen går ner igen.

Bananbilden hittade jag på Wikipedia

*****

Inga kommentarer: