söndag, januari 25, 2009

Forskningsinsats - Igen!

Jodå! Jag bidrar till forskningen även seriöst. Varje år görs en inventering av hur småfågelbeståndet ser ut kring våra vinterfågelbord. Det görs samma helg varje gång, för att resultaten skall bli jämförbara. På så sätt kan man bäst se tendenserna.

Det som händer i vårt klimat speglas i fågelvärlden. Till exempel kan nya arter dyka upp på nordliga breddgrader, och andra kan försvinna.

Eftersom jag är medlem i Sveriges Ornitologiska Förening, så ställer man ju upp. Det är egentligen inte särskilt betungande. Det gäller bara att notera det högsta antalet individer av en art som man ser vid ett och samma tillfälle. Man skall alltså inte summera under en hel dag. Ser man två blåmesar på morgonen, och sjutton efter lunch, så är det sjutton man rapporterar. De där två morgonpigga rackarna kan ju finnas med i kompisgänget med sjutton rackare också. Summering skulle alltså ge felaktigt utslag.

Nu är det rapporterat och klart för min del. Jag gör det via nätet. Det finns chans att rapportera även morgondagen. Men då finns jag inte på rätt plats.

Här kan du läsa mer om detta och dessutom kolla in topp tio bland småfåglarna.



Kvitt, kvitt!

*****



Närkontakt med talltita.

Inga kommentarer: