onsdag, april 01, 2009

Vad gjorde vi för pengarna

Inga pengar till vår viktigaste infrastruktursatsning, Norrbotniabanan. Eventuellt kan man börja tänka på det år 2021! Det verkar vara den bistra sanningen i Banverkets redovisning av sina planer de närmaste åren.

I och för sig var det väl väntat. Ju längre från huvudstaden, desto tunnare blir löftena.

Det finns inga pengar. Herr svansminister Borg tycker att vi ska vara "konservativa", när det gäller att använda pengarna. Inte slösa.

Men det är precis det, som regeringen gjort. Jag tycker också att man ska vara varsam med medlen. Men regeringen har tänkt fel (läs "systemfel"!), vilket har gjort att vi hamnat i den rävsax där vi nu sitter fastklämda.

Kanske hade pengarna funnits till att göra de verkliga klimatfrämjande infrastruktursatsningarna nu, i lågkonjunktur, om inte regeringen spillt viktiga skattemedel (Cirka 60 - 70 miljarder om jag inte minns fel.) genom att ge oss som jobbar sänkta skatter. Visst kanske det har blivit glada miner, när mängden slantar i plånboken har ökat. Och enligt regeringen är det ju det som skapar jobb, genom att vi handlar mer. Shoppar. Slösar.

Nu står vi med facit i hand.
Vi shoppade halvt ihjäl oss. På diverse sätt. Dit gick pengarna. Nu är de slut. Liksom statens finanser. Och jobben.

Vilken strålande modell, det där med "konservativ" pengahållning.

Eller hur?

*****


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: