tisdag, mars 16, 2010

Så fick vi betalt igen

I vår bostadsrättsförening har vi slutit ett gemensamt el-avtal med Luleå Energi. Vi betalar alltså en elräkning för hela kvarteret. Elavgiften ligger som en schablon i hyran.

Men så har vi varit smarta nog att behålla varje lägenhets individuella mätare. Det betyder att man kan räkna ut hur mycket el varje hushåll egentligen gör av med under ett år. Har schablonbetalningen räckt till, så händer inget. Har man överstigit så höjs hyran med motsvarande antal kronor nästa år.

Alltsedan vi började med den där modellen har vi fått återbäring. De två första åren fick vi bortåt 1500 kronor i retur varje år, för att vi hade betalt för mycket i schablonavgift. Vi hade alltså lyckats sänka vår förbrukning rejält. Både år 2 och 3 sänktes alltså vår hyra.

Och nu har det hänt igen. 539 spänn tillbaka. Det kan man göra något kul för.

Vad har vi då gjort för att spara. Egentligen inget aktivt. De lampor som har pajat har bytts ut mot energisnåla varianter. Vi har inte tvättmaskin i lägenheten utan använder våningsplanets gemensamma nyutrustade och glänsande maskinpark. Inga stand-by-apparater står och lyser.

Vi sitter inte i mörker och fryser. Tro inte det! Det lyser i varje rum, så där skulle vi kanske kunna spara ännu lite till.

Det går att förändra sina vanor.
Och det är kul när det syns.

*****

Inga kommentarer: