torsdag, mars 29, 2012

I fjärran land (för vissa)

"– Jag förvånas över att man så här långt upp i Sverige är så internationell och att lärarna till exempel hävdar att ett nytt språk kan eleverna lära sig samtidigt som de går en yrkesutbildning."
Kolonialmakten har talat, via Hillevi Engström,
(Moderat arbetsmarknadsminister), Stockholm,
på besök i Tornedalen.


*****
Uppsnappat hos Knapsu

9 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ja men det är väl klart. Så långt från Öresundsbron som Tornedalen ligger ...
Klart man måste låta ministern förvånas ...

Att de är flerspråkiga av födsel och ohejdad vana däruppe är väl bara problem. Det ser man ju söderut när folk inte har svenska som modersmål ...

(För nytillkomna läsare. Jag suckar lika mycket som blogginnehavaren över fördomarna som jag raljerar och ironiserar om.)

kristina sa...

Jag blir beklämd. Gång på gång avslöjas stora brister hos våra folkvalda - okunskap och ointresse. Men, att fixa och trixa så, att ytan är putsad och res-
pektabel, det är intressant och det går man in för med liv och lust. Vad
ska man tro på, tro på ...? (Tomas di Leva?) Måste man lägga av p.g.a. ålder,
eller?

Bert Bodin sa...

Ja, det är märkligt. Tänk att skåningarna är så välskapta i huvudet att de kan lära sig två språk - skånska och engelska. Men svenskan är det lite värre med. ;-)

Bert Bodin sa...

Beklämd är ordet. Egentligen borde vi känna oss kränkta. Så fullkomligt huvudlöst sagt av en minister. Okunnigt och amatörmässigt. Men bra att hon upptäckt att landet är stort. Större än hon nånsin trott. Och klokare.

Anonym sa...

Vad ni hetsar upp er.
För några år sedan var Heide Avellan, chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet, med i en diskussion i Gomorron Världen om norrbottnia-banan. Där anförde hon argumentet: "Varför skall man bygga järnväg där det finns fler renar än människor".
Man ska inte förvänta sig så mycket av de här människorna.

/Karl

Bert Bodin sa...

Karl: Tycker du inte att man ska hetsa upp sig???

Det var den 28 maj 2006 som hon det där. Jag fick många kommentarer på det inläggeet, men tyvärr finns de inte kvar.

Båda våra grannar (Norrbottens län är landets enda som har landgräns med två andra länder varav ett utanför EU. Tala om internationellt!) har en helt annan inställning till sina nordliga områden. Vi kanske skulle sälja länet till någon av dem. Vi skulle inte förlora något på det. Men det skulle Sverige definitivt göra.

Anonym sa...

Det är klart att du har rätt. Vad jag menar är bara att den här inställningen till norra Norrland, och Norrbotten i synnerhet, är ju ingenting nytt. Skulle man låta sig påverkas varje gång skulle man ju gå omkring med maxpuls onyttigt ofta.

/ Karl

Bert Bodin sa...

Karl: Det är bra att ha hög puls i de här sammanhangen. ;-)

Och det är skönt att avreagera sig någonstans. Speciellt här, där många "sörlänningar" läser.

Kattvakt sa...

För de mer språkligt bevandrade, vad är på nysvenska innebörden av Obligatorisk valfrihet?

... Stockholm. Lagen bör ändras så att alla kommuner blir skyldiga att erbjuda äldre möjlighet att välja mellan olika hemtjänstleverantörer, föreslår en statlig utredning.

Aftonbladet rapporterar om en statlig utredning.