måndag, maj 13, 2013

Med anledning av textilfabrikskatastrofen ...

.. i Dhaka, Bangladesh, hoppas jag nu att det är slut med byxor för 29.90 på HM och liknande inrättningar.

Vi borde skämmas för vår konsumtion av billiga varor producerade under mer eller mindre tortyrliknande förhållanden.

*****

5 kommentarer:

Anonym sa...

Berätta, varför ska vi skämmas?

Anonym sa...

När det gäller H&M är det ju lite upp till varje konsument att förstå att ett plagg som kostar 99kr inte kan produceras på ett ansvarsfullt sätt. Det blir svårare att veta när även de svenska märken som tar bättre betalt har flyttat sin produktion till 'lågkostnadsländer'. Är det tex säkert att en Eton skjorta för 1500kr är framställd under bättre förhållanden än en HM skjorta för 100kr.

/ Oskar

Bert Bodin sa...

Oskar: Nej - Det är inte säkert att en Etonskjorta är sydd av någon som har bättre lön/förhållanden än de bangadeshiska arbetarna. Det kan vi inte veta. Men vår konsumism skulle dämpas om grejerna vore av den kvaliteten vilket förmodligen dessutom skulle leda till en bättre miljö och lite eftertanke. Frågan är om vi inte skulle ifrågasätta tillverkningen ännu mer, bara för att det är så dyrt. Nu tänker de flesta inte alls i de banorna.

Men det är inte enkla frågor.

Anonym sa...

I butiken "Nisses herrmode" på Mäster Samuelsgatan i Stockholm(med märken som Wolsey,Melka och liknande)påstod en expedit att många klädmärken sys i samma fabrik,man sätter bara på de olika loggorna i slutfasen av arbetet.Det torde vara ganska svårt att ha någon ordentlig koll som konsument.Men man behöver ju inte köpa det allra billigaste,ibland är priserna så låga att man automatiskt blir misstänksam.

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Så är det förmodligen. Men man kan inte sticka under stol med att högre pris för det mesta innebär högre kvalitet, dvs en mer hållbar produkt som lever längre.

Jag tror att vi alla skulle må bättre av att tänka till lite innan vi "shoppar loss" på allt skräp som erbjuds.