måndag, mars 02, 2015

Dags att ...

.. beskära olivträdet, tänkte jag. Och snabbt var det gjort. Men med tanke på att slabbvädret håller i sig, kanske man skulle ha gjort det i januari.
Håller vi oss över nollan idag inträder våren per definition imorgon...normalt ska den komma i mitten av april. I klimatförändringarnas spår är nog normaliteten upphävd...
Så skriver en Facebookvän och luleåbloggare, som om möjligt är mer vädernördig*) än jag själv i en kommentar. En och en halv månad för tidig är den i så fall. Vi som är vana att ha strålande soligt och fint skidföre till efter påsk, säger jag och tittar i detta ögonblick ut på det strilande regnet.

Bevare oss!

Tycker också synd om de turistentreprenörer, som idogt tagit emot vinterturister i vår stad och som dessa två senaste vintrar inte har kunnat bjuda på de exotiska färderna på våra havsisar. Ut mot de isberg som normalt håller till ett par mil ut i Bottenviken. Det finns nämligen ingen farbar is. Det har envisa sydvindar satt effektivt stopp för.

Till de öar i Luleå skärgård som har bofast befolkning, med pensionat och andra turistanläggningar, har det inte funnits möjlighet att ta sig under stor del av vintern. De, som normalt kunnat åka till och från fastlandet på plogade havsisvägar, kan nu inte ta sig på egen hand ens med snöskoter. De får lita till den svävartrafik, som kommunen håller vid liv, men det begränsar förstås tillgängligheten.

Klimatkatastrofen är här. Tyvärr nästan påhejad av många. Åtminstone till de ser konsekvenserna.

Men då är det så dags.


*)Uppdatering: Vederbörande har nu hört av sig och kräver att få vara nummer 1.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Jan S sa...

Och kvällspressen jublar..
Men var är annat att förvänta sig från detta massmediala rectum...

Bert Bodin sa...

Inget annat, Jan. Du har helt rätt!

Knapsu sa...

"Jo visst är det kanske så, men huvudsaken är ju att vi har tillväxt i ekonomin. Marknadskrafterna kommer att se till att lösa problemet med klimatet"
:-(
Mer seriöst så ser det ut som att de som satsar på vinterturism med snö och is i norrbotten får enbart perioden första januari till sista februari på sig.

När det gäller snacket om klimatförändringar så är jag nog lika idiotförklarad som du är! :-)

Bert Bodin sa...

Knapsu: Men snart så ställer vi oss på barrikaderna, eller hur?

Anonym sa...

Har ni olivträdet ute på balkongen året om? Förstår att den är inglasad, men förundras över att trädet överlever ändå. Även om vi ju just i år haft en mild vinter. ellem

Bert Bodin sa...

Det är första vintern som det står där. Det har som sagt varit milt, men det är sällan som det blir några långa perioder med minusgrader även om det skulle gå ner mot 25 - 30 minus. Visst kryper det under noll och blad fryser, men det blir aldrig fruset i jorden. Balkongen är liksom inbyggd i huskroppen och glasningen är gjord med isolerglas. Jag har till och med i flera vintrar övervintrat t.ex streptocarpus därute. Bouganvilla, pelargoner, citrus och agapanthus likaså. Många växter tål några minusgrader en kortare tid om de står torrt.