söndag, mars 01, 2015

Nej - Vem har trott det

Religionen bidrar inte till ett bättre samhälle. Det är den slutsats som Bo Rothstein drar av en undersökning som gjorts och som han redovisar på DN Debatt idag.

Jag tänkte direkt enligt min egen rubrik "Nej - Vem har trott det?"

Uppenbarligen finns det de som gör det, trots allt. Det är för mig totalt oförståeligt, hur religion skulle ha bidragit till något välstånd i något sammanhang. Du får gärna ge exempel.

Min mening grundar jag förstå på sådan jag läser, hör och ser omkring mig. Och dagens situation i världen torde väl vara den bästa illustrationen.

Jag minns också hur jag instinktivt reagerade när jag på en studieresa i Belgien fick stiga in i en gigantiska katedral någonstans på landsbygden och fick veta att allt det guld och glitter (och det var inte lite, utan kopiösa mängder) hade skrapats, dvs krävts av traktens befolkning någon gång på medeltiden. Tala om utsugning. Tala om att låta vanligt folk lida. Tala om att styra genom fruktan. Prästerskapet har en del att svara för.

Och när jag också ser påven med anhang blir jag bara arg. I och för sig har den nuvarande visat tecken på mänsklighet, men det får han väl lida för. Kardinalerna är nog inte så intresserade av att ge avkall på sitt "monopol".

Observera att jag tycker att var och en får ha sin tro. Med betoning på sin. Den är och ska förbli privat. Håll den för dig själv och kom inte och påstå att den är sanning. Själva ordet tro motsäger det. Tyvärr har många som inte insett det.

Nä - Sekularisera mera!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Okej,klart att man ska behålla sin tro för sig själv. Alltså inget mer om detta. Men Putin styr också med hjälp av fruktan. Och han är förmodligen ateist?

Bert Bodin sa...

Jag är inte så säker på det. Han tror förmodligen att han själv är gud. Faktiskt.

Putins närmsta rådgivare sa...

Nordkorea är ett land som verkar mysigt också. Måste vara det landet han menar som lyckolandet framför alla. Han ger ett korkat intryck inte bara i denna artikel utan i många. Är väldigt ofullständig dessutom trots att statistik är ett sådant superenkelt ämne.