söndag, augusti 26, 2018

Kortnäst

Miljö- och klimatfrågan har såhär i slutet på valrörelsen blivit alltmer aktuell. Till och med bland väljarna. Det visar flera undersökningar. Folk har börjat intressera sig. Den exceptionella sommaren har påverkat.

Själv har jag väl inte dragit några slutsatser bara för en sommars skull. Vi har haft fina (varma) somrar förr. Men att klimatet förändras på ett eller annat sätt på grund av mänskliga aktiviteter tror jag på. Sedan kan det yttra sig på ett flertal sätt. Exempelvis starka svängningar i vädret. Snabba växlingar. Stora nederbördsmängder på kort tid, med mera.

Att vi bör göra det vi kan för att ändra våra beteenden är också betydelsefullt. Här finns då tyvärr en del som gärna stretar emot.
 - Vad kan vi i lilla Sverige göra?
 - Det spelar väl ingen roll om jag sopsorterar.
 - Vår påverkan på världsklimatet är ju minimal.
 - Det är ju Kina, USA och Indien, som ska skärpa sig.

Vad är det för människor som så underskattar sin egen betydelse? Som menar att bara de där jätteländerna striktar upp sina beteenden, så kan vi strunta i att bidra. För det är väl det man vill, kan jag tänka. Av bekvämlighet. Eller kanske beroende på mindervärdeskomplex.

Eller också är man sverigedemokrat, som ska hjälpa till "på plats". Jojo! Är det den storsvenska makten som ska fixa miljöproblemen i Kina. Där flög mindervärdeskomplexet all världens väg, tillsammans med hjärninnehållet.

*****

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nånannanism!
De allra vänligaste hälsningar Lena!

Bert Bodin sa...

Exakt!