söndag, november 25, 2018

Man behöver bara slå upp ...

.. exempelvis DN vilken dag som helst för att bli förvånad, förbittrad och förbannad. Söndagens edition är inget undantag.

Peter Wolodarski skriver bra om Facebook. Jag använder det själv, så jag kanske inte ska vara så styv i korken. Men givetvis kan man undra varför FB:s avigsidor inte rättas till ordentligt. Ett öppet nätverk som är en väldigt sluten värld, som smutskastar sina kritiker både internt och externt.
"Det är hög tid för ett offentligt ansvarsutkrävande av Facebook", skriver han.

Inte blir man gladare över token i Brasilien, som snart ska tillträda som president. Inte bara tänker han skövla världens gemensamma lunga. Han kommer dessutom att föra landet tillbaka till en verklighet som vi känner igen som europeiskt 30-tal. I likhet med Ungern, Polen och för den delen också USA. Det känns kvävande. Soja och brasilianskt s.k. naturbeteskött har aldrig kommit och kommer aldrig över vår tröskel.

OPCW är en organisation som jobbar för att förbjuda kemiska vapen. De håller för närvarande möte i Haag i Nederländerna för att tillsammans med en hel del länder, komma överens om detta.
Meningen är bland annat att skapa en "detektivbyrå" som ska kunna avslöja den som använder kemvapen. Gissa vem som är emot. Jo, givetvis Ryssland. Tala om att samvetet tynger.

Sedan har vi förstås historien om den självutnämnde "missionären", som blev dödad så fort han klev iland på Norra Sentinelön, för att försöka få den ursprungsbefolkning som bebor ön att bli kristna. Folket där har levt utan kontakt med omvärlden och är bland annat totalt oskyddade mot t.ex. förkylningsvirus och andra sjukdomar som de aldrig varit i kontakt med. Men naturligtvis ska en vilseförd själ dit och lära dem "sanningen" om livet. De har klarat sig i tusentals år utan sådan hjälp.

Visst är det tråkigt när en människa får sätta livet till. Men i det här fallet var killen varnad. Självmord är synd enligt bibeln. Det borde han ha vetat.

Ja, det var ett axplock galenskaper. Kan vi inte få slippa dem i fortsättningen?

*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Det var intressant eller hur man säger ang gruppen människor på ön Norra Sentineön. Ja inte att han blev dödad. Tycker nog mest han fick skylla sig själv. Visste inte att den här ön fanns när jag började läsa artikeln i DN. Men kom sen på att jag kom ihåg den från tsunamin.
Fascinerande att de fortfarande lever i sin enskildhet. Fast de tycker nog inte att de är enskilda... Mycket sårbara precis som det står i artikel än ang sjukdomar.

Ska leta vidare och läsa om ön.

Bert Bodin sa...

Naturligtvis kan man tycka att folkgruppen på den där ön kanske fungerar som en sorts "sekt". Men det vet vi inte. Kanske är de istället bland de lyckligaste på jorden. De klarar sig utan det mesta, som vi andra anser nödvändigt. Självförsörjande på alla plan. Ön är ju inte särskilt stor heller så de verkar inte tära på naturen.