torsdag, november 15, 2018

Smaklig måltid

I vårt hushåll slängs ingen mat. Bäst-före-datum anses som en fingervisning. Vi köper endast varor som vi äter upp. Skulle vi få mat över fryser vi in den, eller behandlar den, så att den kan tas tillvara en annan gång. Vårt kylskåp svämmar inte över med bortglömda dressingar, matlådor eller onödiga andra ingredienser.

Kort sagt: Minimalt matsvinn. Äppelskruttar, fruktskal, kaffesump är väl det som går i komposten. Det är allt.

Men nu kommer inte ens det sistnämnda att alltid slängas. Jag följer det utmärkta programmet Maträddarna i SVT1. Idag bakade Paul Svensson ett fröknäcke där kaffesump togs tillvara. Ska testas.

Se programmet! Se hur vi slösar! Gör något åt ditt slöseri, om du kan.

*****

6 kommentarer:

Sven Teglund sa...

Jag såg det också. Väldigt bra program.

Cecilia N sa...

Jaha. Så de räknar kaffesump till den där maten som vi sägs slänga. Ja då blir det ju nånting även i vårt hem. Och om man slår ihop det med morotsskal och potatisskal och lökskal då.

Jag förundras verkligen av den där siffran "en tredjedel". De som slänger våra tredjedelar också tycker jag ska överväga att äta allt ute på lokal.

Bert Bodin sa...

Lärorikt.

Bert Bodin sa...

Programmet innehåller roliga tips också. Kaffesumpsbrödet t.ex.

Morötter behöver man inte skala. Bara tvätta.

Totala matsvinnet beräknas till en tredjedel. Behöver inte vara i varje hem.

Cecilia N sa...

Alltså en tredjedel försvinner mellan "åker" och mun? Eller bara hemma, förutom det som slängs t o m affären? Jag förstod det senare. Och med tanke på hur lite vi slänger förutom kaffesump och diverse skal så måste någon slänga allt, typ.

Bert Bodin sa...

Ja, jag har alltid undrat vem som slänger min andel också. Huuu ...!