torsdag, mars 12, 2020

Jaha

Nu ligger vi här för att sova. Men det känns inte riktigt som det ska. Nästäppa omväxlande med rinnsnuva. Lite, men bara lite halsont, eller egentligen bakom-näsan-ont. En smula huvudvärk. 

Vad är nu detta?

Italien har jag inte besökt sedan 2015.

*****

17 kommentarer:

Monet sa...

Vi har i hela världen, inklusive Sverige nu allmän smittspridning. Den som sprider sig med blixtens fart och med okänd bakgrund. Mörkertalet kring corona är enormt och lär öka eftersom det nu inte längre lönar sig att testa. Du kan ha en vanlig förkylning, vanlig influensa (fast du är väl vaccinerad?) eller det kan vara coronavirus. Du kan ha smittats var som helst -på restaurang (mest troligt i så fall), i din affär om du stått nära någon. Eller stått nära eller kramat om någon fd arbetskamrat (för de reser väl?). Eller pratat eller fikatnmed granne eller vän.

Det spelar i dagsläget ingen som helst roll. Oavsett vad det är och var det kommer ifrån är det dig själv du behöver vara observant på. Hoppas du har medel mot nästäppa, halsont och feber hemma så du slipper testa alla dekokter folk kommer att överösa dig med nu😂😂😂. Treo och magnecyl ska du ju tydligen undvika men Ipren går bra som jag sa tidigare. Alvedon också.

Det viktigaste är därefter att ni båda inte utsätter någon som helst annan för smittrisk. Det är bara att isolera sig - hålla sig hemma, inte träffa någon, i synnerhet inte över 70+. Netflix, böcker, tv, lättare matlagning, vila och kortare promenader i friska luften om du inte har feber. Ni har ju stugan,bättre kan det inte bli?

Har du tur går det här över relativt fort och utan större besvär. Men ta hand om dig på bästa sätt!

Och förstås - ringa vården om du får mycket hög feber och andningsbesvär. Eller känner av hjärtat.

Bert Bodin sa...

@Monet

Att vi skulle vara coronasmittade anser jag uteslutet. Influensavaccin och lunginflammationsdito har vi, plus att vi inte rört oss i folkrika sammanhang. Jag var visserligen på ett våra kontor och tog en kopp igår eftermiddag. Men personalen har där avstått från resor i vinter. Att symptomen skulle visa sig efter en timme tror jag heller inte.

Nej. Det här är förmodligen en vanlig snuva. Inte tillstymmelse till feber heller. Och vi känner oss faktiskt bättre redan nu på morgonen. Sitter och fundrrar på stugvistelse.

Monet sa...

Hoppas du har rätt. Och corona är visserligen snabbt men mer än en timme tar det ju. Du behöver ju för den skull inte pussa på din närmaste omgivning några dagar framöver. Stuga är väl jättebra av flera skäl. Sen är det så att de som smittas i Sverige, där kan man inte härleda alls varifrån smittan kommer. Det räcker med att stå i kö på ett folktomt ICA om man har otur!

Rexxie sa...

FAst det där om att man kan äta Ipren när man inte tål acetylsalisylsyra är väl inte riktigt helt sant?! Överkänslighet mot ett NSAID-ämne gör ofta att man är känslig mot andra.

Om man läser på Fass för Ipren så står det att man inte ska använda Ipren "om du har fått allergiska symtom (t.ex. andningssvårigheter, nästäppa, hudutslag) när du tagit acetylsalicylsyra eller liknande medel mot inflammation"

Turtlan sa...

Sannolikt en förkylning. Sen så uppmärksammar man såna symtom mer nu. Helt Oki ha snuva mm men att folk åker till akuten med symtom eller är med anhöriga är inte ok. Jättebra med besöksförbud på sjukhus och man borde också ha medföljandeförbud vid vårdbesök om inte nödvändigt. Tex på akuten kan ”halva släkten” följa med både på planerade och oplanerade vårdbesök.

Sen brukar man ju säga Den enes bröd...
Färdiga matkassar och handla via nätet på mataffärerna borde gå bra nu!

Men för resebranschen och flygbolagen är det Mkt rullgardin ner. Oj oj oj! Eller alla små o stora konferensanläggningar.

Vi sa igår att om vi inte kommer iväg på ngn weekend som vi tänkt så för vi väl hyra en stuga eller dylikt en helg för lite miljöombyte. Västkusten tex är fint oavsett årstid bara vädret är ok. Vandra i vårsolen tex. Så tillvaron behöver inte bli bara vara hemma framöver.

Men en sak till. Det är alltid så lätt klaga på att politiker, tjänstemän och styrande ska göra si eller så i såna här lägen. Tänker att de är inte mer än människor och sitt i den sitsen själv så vore det nog en utmaning! Hur man än gör så kan det bli fel för ingen har facit.

Krya på dig nu och du har väl köpt hem toapapper 😉😉😉

Bert Bodin sa...

@Rexxie

Precis vad jag fått lära mig också.

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Som vanligt handlar det väl om sunt förnuft. Verkar vara en sällsynt egenskap/vetenskap/kunskap nuförtiden. (Vad gör skolorna?)

Toapapper skiter vi i. Har beslutat om bajsstrejk till 15 april för att inte smitta ner reningsverket. 😉

Thalassa sa...

Krya på dig nu - så klart inte kul att vara risig oavsett diagnos.
Apropå bajsstrejk läste jag om en tidning i Australien. Där var det slut på toapapper i butikerna, så tidningen levererades med ett antal blanka sidor. Inte vet jag om det verkligen är sant, men det lät väl sk-tbra :-)
Apropå sunt förnuft: ...och vad gör föräldrarna?

Elisabet. sa...

Ja, man får väl använda det lilla sunda förnuft man tilldelats!
Jag tänker i alla fall arbeta i morgon och pv har fått order om att INTE testa sig och han mår bra och skolan lär ska vara öppen och igång till veckan, vad vi vet hittills. Krya på dig, Bert!

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Sant. Men nyblivna föräldrar kanske heller inte fått lära sig. Hm!?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Åjo. Du har nog en del tillgångar i och med att du är eljest. 😉

Monet sa...

Är det någon som ska känna sig eljest numera så är det jag. Det spelar ingen roll om jag skriver en mening eller flera - helt utanför det svenska samhället och resonemangen är den lott man tilldelas efter några utlandsår. Det är en märklig upplevelse. Man är född och uppvuxen i landet men det det pratas om är som i en annan verklighet? Nåja, jag är inte ensam, det här delar man med de flesta andra hemvändande har jag förstått!

Bert Bodin sa...

@Monet

Haha - ja, det har jag insett sedan länge. 😉

Annika B sa...

Tyvärr är det på intet sätt uteslutet (även om det är mindre troligt) att du fått coronavirus. Oftast stannar det vid vanliga förkylningssymptom. Den smittar tydligen via dropp, så har någon nyst strax innan du kommit in i butiken, kan du få det. Håll avstånd till ALLA, för dina oberesta kompisar (själv reser du ju också en hel del...) kan också ha råkat komma i närheten av okänd person med virus. Sluta kramas utom alldeles lokalt hemmavid!

Bert Bodin sa...

@Annika B

I så fall det är Corona är jag bara att gratulera och tacka för framtida immunitet (om det nu funkar så).

Bert Bodin sa...

Oj vilken märklig svenska det blev i svaret till di, Annika B.
😳

Bert Bodin sa...

.. diG, förstås. 😏